Vejr

Spanien havde mandag en dansk sommerdag

I Spanien er vejret nogle steder til shorts og T-shirt.

En dansk sommerdag er defineret som over 25 grader, og sådan en havde de mandag i Spanien, der lige nu har nogle usædvanligt varme dage.

Faktisk sneg termometret hos den officielle målestation i Aguilas sig helt op på 26,8 grader, hvilket tangerer den danske dagsrekord fra det kolde 2017.

I hele 2017 kom temperaturen altså ikke højere op på nogen dag i Danmark, end den gjorde på en januardag i Spanien i går.

De 26,8 grader som højeste temperatur for hele 2017 i Danmark indtraf ikke engang på en sommerdag, men i maj.

Den næsthøjeste måling fra Spanien i går er Murcia, hvor der lige præcis var de 25 grader, der kræves for, at det ville tælle som en meteorologisk sommerdag i Danmark.

Faldvind varmes op

Både målingen fra Aguilas og Murcia er fra det sydøstlige Spanien, hvor forholdene er perfekte til at skabe varme lige nu.

Varmen kommer nemlig i forbindelse med en vestenvind, hvor i forvejen varm luft opvarmes yderligere af en såkaldt føneffekt, der i Spanien kaldes Poniente.

Effekten opstår, når luften bevæger sig ned fra den spanske højslette, og trykket – og dermed også varmen – i luften stiger i netop den del af landet.

Januar er normalt årets koldeste måned i Spanien med dagtemperaturer på op til omkring 14 grader.

Samme solhøjde som Odense

At det er voldsomt varmt for årstiden, kan også ses af, at solhøjden i Aguilas 9. januar svarer til solhøjden over Odense 9. marts, og her vil Solen ovenikøbet være flere timer oppe.

Sidste år var overordnet set det varmeste målt nogensinde i Spanien, og 2023 starter med de nuværende temperaturer også i den ekstremt varme ende af spektret.

I 2022 var ti ud af årets 12 måneder varmere end normalt i Spanien.