Vejr

Nu kommer vandet væltende fra oven – og her ved de godt, hvad det betyder

Særligt de store jyske åer kan give udfordringer med regnen i den kommende uges tid.

Vejret vil i de kommende dage byde på store mængder nedbør, og det kan betyde oversvømmelser langs åer og mindre vandløb – særligt i Jylland.

Et af de udsatte steder er ved Storå i Holstebro, hvor vandet allerede nu er oppe over stier langs åen.

Kommunen er derfor i gang med at forberede sig på den stigende vandstand for at undgå, at oversvømmelserne bliver for udbredte.

Vandet begyndte at stige allerede under den våde afslutning på december.

På billedet her ses, hvordan vandet står over åens bredder 29. december.

På næste billede, som er taget i dag, ses hvordan åen er steget, så en større del af stien er opslugt.

Billederne er taget af Ole Rauff, der bor i Holstebro. Han er født og opvokset i byen og fortæller, at oversvømmelserne altid har været et problem.

- Byen ligger lavt, så det er svært at undgå. I 1970 havde vi en oversvømmelse, hvor folk kunne sejle kano i midtbyen, siger han til TV 2 VEJR.

Så galt kommer det dog næppe til at gå i denne omgang.

Ifølge Holstebro Kommunes målinger er åen steget omkring 35 centimeter, siden Ole Rauff tog det første billede 29. december.

Med den kommende nedbør forventes åen at stige med yderligere 30 centimeter, hvilket nærmer sig det kritiske niveau.

Stiger vandet yderligere ti centimeter vil der begynde at være oversvømmelser i byen. Der er dog yderligere 80 centimeter op til det, der defineres som kritisk beredskabsniveau.

Holstebro er ved at forberede sig på de kommende dage ved at tømme den kunstige sø Vandkraftsøen, så den kan tage noget af vandet, der kommer.

- Vi kan se, at åen allerede er godt fyldt. Og vi kan se, at vi snart får meget regn, hvor der kan komme en hændelse. Så vi trækker i de tråde, vi kan, så vi undgår en oversvømmelse, fortæller Torben Mølgaard, der er teknik- og miljøchef i Holstebro Kommune til TV MIDTVEST.

En halv måneds regn på et døgn

Søen tømmes ved at åbne sluserne i den ene ende af søen, så vandet kan strømme ud i Storeå under kontrollerede forhold.

- Vi er ved at have tømt det vand, vi kan tage af, og det betyder, at vi er så klar, som vi kan blive, siger Torben Mølgaard.

Åerne er særligt udsatte, da jorden omkring dem er mættet efter den våde afslutning på december. Da regnen dermed har svært ved at sive ned i jorden, løber den ud i åerne, hvor vandstanden i forvejen er høj.

Og det er store mængder regn, der ifølge prognoserne er på vej.

Nogle prognoser peger på, at der lokalt kan falde over en halv måneds nedbør alene i løbet af onsdagsdøgnet.

I forvejen er flere steder i Jylland faldet over 50 centimeters nedbør den seneste uge.

Risikoen for oversvømmelser er størst i Jylland, da det er her, der er kommet mest regn, ligesom det også er her, der er mest på vej.