Vejr

Ekstrem nytårsvarme satte nye rekorder i flere lande

Nogle steder startede 2023 med decideret sommervarme.

2023 var bare få timer gammel, før året gik over i historiebøgerne.

Ekstrem varme rullede i løbet af nytåret hen over store dele af det centrale Europa og satte nye varmerekorder på stribe.

Nytårsmorgen nåede temperaturen ved Abed på Lolland ekstreme 12,6 graders varme. Så høj en temperatur er der aldrig blevet målt i Danmark i januar.

Men syd for landet var nytårsvarmen endnu mere ekstrem. Flere lande startede året ud med decideret sommervarme.

Her blev det sommer i januar

At fejre nytår i shorts og T-shirt kan for de fleste være svært at forestille sig. Ikke desto mindre blev det en realitet i nogle af Danmarks nabolande.

I det sydlige Polen steg temperaturen i løbet af nytårsnat til ekstreme 19 graders varme. Endnu varmere blev det på den anden side af grænsen, hvor man i det nordlige Tjekket registrerede 19,6 grader på termometret.

Til sammenligning ligger den maksimale middeltemperatur i juni i Danmark på 18,5 grader. Så det var altså en helt grotesk varme, der ramte sydøst for landet.

Fire andre europæiske lande kunne også sætte nye nationale varmerekorder for januar.

Hos de baltiske lande kunne både Litauen og Letland berette om en varmerekord blot én dag inde i det nye år. Her startede 2023 ud med henholdsvis 14,6 og 11,1 grader på termometret.

Forårsagtige temperaturer blev der også målt i Holland, da temperaturen steg til 16,9 grader i Eindhoven.

Og så var der Hviderusland, hvor den tidligere varmerekord blev smadret med 4,5 grader, da temperaturen i løbet af nytårsdag steg til 16,4 graders varme.

Derudover er der blevet sat hundredvis af lokale varmerekorder på tværs af Europa. I Tyskland blev det blandt andet til over 800 lokale varmerekorder for januar.

Varmt i næsten hele Europa

Rekorderne i stort set hele Nordeuropa vidner om en varmebølge, der er helt uden sidestykke i den europæiske meteorologiske historie for årstiden.

I flere lande har nytåret været 10 til 15 grader varmere end normalt. Havde den samme luftmasse ramt om sommeren, havde det givet over 40 grader mange steder.

Varmen har fortsat et godt tag i Europa. I nedenstående kort er det meste af kontinentet farvet orange eller rødt, hvilket indikerer, at det stadig er varmere end normalt.