Ekstremt julevejr i USA – temperaturen faldt 22 grader på en halv time

Ekstrem kulde rammer store dele af USA i disse dage.

Mens den hvide jul herhjemme kan blive en realitet i dele af landet, er det helt anderledes barskt – og farligt – vintervejr, der hærger i store dele af USA.

Isnende kold polarluft fra Canada har bredt sig langt mod syd og indhyller store dele af den nordlige og centrale del af USA i et veritabelt vinterinferno.

I forbindelse med det dramatiske kuldefrembrud, der breder sig helt til sydstaterne, falder der store mængder sne mange steder.

Videoen ovenfor er optaget fra en politibil nær byen Cheyenne i den amerikanske delstat Wyoming, hvor vintervejret har ramt ekstremt hårdt.

Temperaturfald på 22 grader i løbet af en halv time

I netop Cheyenne fik man vintervejrets ankomst at mærke så voldsomt, at det har sat rekord.

På blot 30 minutter faldt temperaturen 22 grader fra 6 graders varme til minus 16 grader, mens koldfronten, der efterfølges af vinterluften, passerede. Det er det voldsomste temperaturfald, der er registreret i Wyoming – og blandt de mest markante overhovedet observeret.

Temperaturen er fortsat med at falde, og flere steder opleves de laveste temperaturer for flere nordamerikanske stater siden januar 1997.

Nærmest uden fortilfælde

Ifølge professor i meteorologi fra University of Wisconsin Jonathan Martin er den ekstreme kulde, der vil opleves i USA torsdag aften, nærmest uden fortilfælde.

- Torsdag aften og hele fredag bliver vejreforholdene uden fortilfælde. Der kommer kraftige vindstød på over 22 sekundmeter over de vestlige del af staterne ved The Great Lakes. Temperaturerne er omkring minus 18 grader og vil føles som minus 34, siger Jonathan Martin.

Ifølge Jonathan Martin vil den lette pulversne, der er faldet i dagene op til torsdag skabe "vanvittig" snefygning og lokale snestorme.

- Det bliver temmelig vildt, siger Jonathan Martin om de lokale snestorme.

Vinden får det til at føles som under minus 50 grader

De temperaturer, der kan aflæses på termometrene, er flere steder under minus 30 grader, men som om det ikke var nok, blæser det mange steder kraftigt i forening med kuldens ankomst.

Kombinationen af meget lave temperaturer og kraftig blæst får den følte temperatur – den såkaldte wind chill effekt – til at være mellem 50 og 55 graders frost, når det er mest ekstremt.

Så isnende et kuldeindeks medfører stor risiko for forfrysninger af blottet hud i løbet af få minutter og udgør en stor sundhedsfare, hvis man opholder sig udendørs. Derfor har de amerikanske myndigheder flere gange på det kraftigste advaret mod at færdes udenfor i de ekstreme vejrforhold.

Frost helt til Den Mexicanske Golf

Det meget voldsomme kuldefrembrud breder sig de kommende døgn så langt mod syd, at størstedelen af USA vil opleve temperaturer langt under det normale. I et stort område kan temperaturafvigelsen være mere end 20 grader under det normale for årstiden.

Det er ekstremt, at afvigelsen er så stor, og at det er et meget stort areal, der rammes af ekstremt lave temperaturer.

Selv helt ned til kysten langs Den Mexicanske Golf forventes temperaturerne fredag morgen at falde til mellem 5 og 10 graders frost. I millionbyen Houston vil der være dagsfrost fredag, hvilket absolut hører til sjældenhederne.

Kun i det sydlige Florida vil temperaturer på op til 20-22 grader være tættere på det normale for årstiden, ligesom der langs den amerikanske øst- og vestkyst er temperaturer omkring eller lidt over det normale.

Kulden holder stand i juledagene, inden det igen kan blive mildere.