Vejr

Koldeste decembermorgen i mere end ti år

I Midtjylland faldt temperaturen til 18 graders frost.

- Det er en kold tid, som vi lever i, alle går rundt og fryser.

Sådan lyder det i en kendt Gasolin-sang, og mange kan sikkert nikke genkendende til, at det er frysende koldt i øjeblikket.

Dag for dag er kulden den seneste uges tid blevet intensiveret, og fredag morgen nåede kuldeperioden så sit hidtidige lavpunkt.

Lidt i otte dalede termometret i Isenvad i Midtjylland nemlig til isnende 18 graders frost, hvilket er den laveste temperatur siden 14. februar 2021.

Men ser man udelukkende på december, så skal vi endnu længere tilbage i tiden.

Faktisk skal vi tilbage til 2010 for at finde en lavere temperatur målt i december. Det var endda en december, der gik over i historiebøgerne som den næstkoldeste nogensinde.

Isenvad var dog ikke det eneste sted, der havde en kold nat og morgen. Samtlige officielle vejrstationer i Danmark har nemlig været under frysepunktet, hvoraf omkring en tredjedel har vist tocifrede minusgrader.

Tre kolde ingredienser

At natten til fredag kunne blive så kold skyldes, at flere betingelser var opfyldt.

For det første har det været klart vejr i hele landet. Dermed er alt varmen fra jordoverfladen blevet ledt direkte ud i verdensrummet.

Samtidig har det stort set været vindstille, hvilket har medført, at luften står stille, hvorved en nemmere afkøling har fundet sted.

Den sidste ingrediens er det udbredte snedække. Sne virker som en ekstra afkølende effekt, da det både isolerer udstrålingsvarme fra jorden og har en høj refleksionsevne.

Kulden er på retur

Fredag formiddag ligger middeltemperaturen for hele landet på iskolde 9,4 frostgrader. Dermed kan hele fredagsdøgnet måske blive det koldeste i december siden 2012.

Klokken 10.30 ligger temperaturen generelt på mellem 2 og 15 graders frost. De fleste kan da også se frem til at få sig et isdøgn fredag, hvor temperaturen på intet tidspunkt kommer over frysepunktet.

Hen over weekenden er kulden efterhånden langsomt på retur, og i starten af næste uge slår en mildning for alvor igennem med markant højere temperaturer.