Vejr

Efteråret blev blandt de varmeste nogensinde

Særligt oktober og november blev usædvanligt varme.

Efteråret er netop gået på hæld, og kalenderen siger nu officielt vinter.

Selvom vinteren kortvarigt var forbi landet midt i november, så er det særligt varmen, som vi vil huske dette efterår for.

Igennem hele oktober og den første halvdel af november blæste milde vinde op over Danmark, hvilket resulterede i to usædvanligt milde måneder. I perioder var det endda rekordvarmt for årstiden.

I sidste ende gav det meget milde vejr en middeltemperatur for de tre efterårsmåneder på 10,8 grader, hvilket er nok til en fjerdeplads over de varmeste efterår i dansk vejrhistorie.

På trods af en grå november fik vi lidt flere solskinstimer end normalt, mens efteråret som helhed bød på lidt mindre nedbør end normalt.

Efterårets varme lod vente på sig

Det lå ikke ligefrem i kortene, at efteråret skulle gå hen og blive en af de varmeste herhjemme nogensinde.

Med en middeltemperatur på 13,2 grader blev september nemlig koldere end normalt. En af årsagerne til den køligere september var, at sommervarmen sluttede usædvanligt tidligt i år.

Sidste dag med 20 grader på termometret blev således 12. september. Faktisk skal vi tilbage til 1996, før vi senest oplevede, at den sidste dag med 20 grader faldt tidligere end i år.

Derudover oplevede vi for første gang i 20 år tre nætter med frost i løbet af september. Dermed var årets første efterårsmåned altså præget af flere kolde nedslag.

Anderledes bemærkelsesværdigt var, at september blev årets vådeste efterårsmåned. Under normale omstændigheder er det ellers oktober, der har denne titel.

Meget mild oktober

I oktober blev der sat ny europæisk varmerekord, da oktober blev den varmeste af sin slags i Europa. Flere lande kunne melde om nye nationale varmerekorder.

Rekordvarmt blev det ikke i Danmark, men alligevel satte varmen i den grad præg på vejret herhjemme. Oktober endte nemlig med en middeltemperatur på 11,7 grader og blev dermed den fjerdevarmeste oktober i Danmark.

Særligt i slutningen af måneden var det ekstraordinært varmt. Normalt registreres de varmeste dage i efterårsmånederne i begyndelsen, men i år blev den varmeste dag målt 28. oktober, hvor temperaturen steg til 19,5 grader. Så varmt har det i øvrigt aldrig været så sent på året.

Nedbørsmængderne endte under det normale, mens antallet af solskinstimer endte lidt over. Dermed var året ved udgangen af oktober stadig indenfor rækkevidde af en ny solskinsrekord, men så kom november.

Varm og solfattig november

Den første halvdel af november endte helt ekstrem varm. Faktisk endte de første 15 dage rekordvarme med en middeltemperatur på 10,7 graders varme. Det er varmere end en normal dansk oktober.

Flere varmerekorder blev da også en realitet, og i midten af måneden oplevede vi nattetemperaturer svarende til en dansk sommernat.

På trods af det mest vinterlige vejr for årstiden i seks år, endte november som den fjerdevarmeste.

Det meget milde novembervejr har haft sin pris. Antallet af solskinstimer er nemlig endt noget under det normale, da det blot er blevet til 35,3 timers sol.

Før november var 2022 på rekordkurs med antallet af solskinstimer. Nu skal december ende ekstremt solrig, hvis det stadig skal ske – og det er der umiddelbart ingen udsigter til.