Vejr

Rapport kommer med dyster klimaudsigt for Australien

Australierne må se frem til flere oversvømmelser, flere naturbrande og mere tørke.

Australien har stigende problemer med klimaet.

Tørke, naturbrande og oversvømmelser har præget de seneste års nyhedsbillede fra "down under". Og kigger man i krystalkuglen, er der langtfra bedring på vej. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Konklusionen i en ny rapport fra landets meteorologiske institut er, at fremtiden vil bringe hurtigere skift i vejret og byde på flere ekstreme vejrhændelser på kontinentet.

- Vi forventer at få længere sæson med naturbrande i syd og øst og et stigende antal af dage med øget brandfare, siger lederen af instituttets afdeling for klimaprognoser, Karl Braganza.

Rapporten er lavet i samarbejde med klimaforskningscentret CSIRO.

De mange vejrrelaterede hændelser over de seneste år tilskrives de menneskeskabte klimaforandringer, der er udløst af det højeste indhold af drivhusgasser i atmosfæren de seneste to millioner år.

Oversvømmelser har plaget dele af Australien hele efteråret, og rapporten peger på mere regn fremover, hvor der vil komme kraftigere skybrug med kortere mellemrum.

Rekordmeget nedbør

2022 er allerede på nuværende tidspunkt det vådeste år målt i Sydney nogensinde, hvilket vil sige i mindst 164 år.

På østkysten er der områder, der enten er blevet evakueret eller sat i evakueringsberedskab mindst fire gange i år.

Havet omkring Australien er blevet en grad varmere siden 1900, hvilket har udløst flere såkaldte "marine hedebølger" til skade for havmiljøet.

CSIRO’s direktør, Jaci Brown, fortæller Reuters, at tendensen må forventes at fortsætte.

- Vi ser oftere hændelser med masseblegning af koraller, og i år er det for første gang sket i et La Niña-år, siger han.

Varmt havvand

Koralblegningen opstår blandt andet i forbindelse med, at vandet bliver for varmt.

La Niña trækker koldere vand med sig, og det er derfor påfaldende, at vandet alligevel forbliver varmt nok til at udløse koralblegningen.

La Niña er det modsatte af det noget mere kendte fænomen El Niño. Ved La Niña er overfladevandet i Stillehavet nær Sydamerika markant koldere end normalt for årstiden. Det præcis modsatte af El Niño.