Vejr

Her blev morgenen den koldeste for årstiden i 34 år

Det var usædvanlig koldt på det nordlige Bornholm mandag morgen.

Vintervejret har for en kort bemærkning indtaget Danmark, og mandag blev endnu en dag med sne mange steder – og frost i morgen- og formiddagstimerne.

Nattens laveste temperatur blev målt til minus 6,2 grader i Roskilde på Sjælland, men den temperatur er helt normal på denne tid af november.

Det var temperaturen derimod ikke ved Hammerodde på nordspidsen af Bornholm.

Laveste temperatur så tidligt på vinteren i 34 år ved Hammerodde

Hammerodde er et af de 'vejrhistoriske' steder, hvor der er målt i længst tid i dansk meteorologisk historie. Siden efteråret 1872 er der hver dag foretaget meteorologiske målinger på det nordlige Bornholm – herunder målinger af temperaturen.

Natten til mandag blev der målt minus 1,9 grader ved Hammerodde, og selvom det måske ikke lyder af meget, så var det en usædvanlig lav temperatur så tidligt på 'vinteren' - det vil sige til og med 21. november.

Ikke siden natten til 21. november 1988 – for præcis 34 år siden – har det været ligeså koldt på denne tid af året på det nordlige Bornholm.

At temperaturen er usædvanlig lav skal også ses i lyset af, at det nordlige Bornholm er omgivet af hav, der har en temperatur på knap 10 grader i disse dage. Til trods for det krøb temperaturen alligevel godt under frysepunktet.

Dagens højeste temperatur ved Hammerodde blev 2,6 grader – det er den laveste så tidligt på vinteren ved den lokalitet siden 1998.

Det kan blive langt koldere

Selvom det er mere end tre årtier siden, at det har været lige så koldt så tidligt på vinteren ved Hammerodde, så blegner nattens temperatur, hvis vi ser på hele den 150-årige vejrhistorie ved Hammerodde.

Nattens temperatur kommer kun ind på en delt 47. plads over koldeste nætter så tidligt på vinteren, og den laveste temperatur, der overhovedet er målt ved Hammerodde til og med 21. november siden 1872, er isnende minus 7,2 grader.

Siden slutningen af 1980'erne er vintrene i Danmark blevet markant varmere.