Danmark ramt af det mest vinterlige vejr for årstiden i seks år

Ikke siden 2016 har vi oplevet vintervejr af denne kaliber så tidligt på vinteren.

Sneen har dalet ned mange steder i Danmark, og frosten har bidt i kinderne.

Vintervejret har sat sit præg på landet, og det er seks år siden, at vi har oplevet så udbredt vintervejr så tidligt på vinteren, og på enkelte områder er det endda endnu længere tid siden.

Sne i mere end halvdelen af landet – og lokalt største snedybde for årstiden i 27 år

Siden vinterhalvårets første sne faldt fredag aften på Sydhavsøerne og Bornholm, har det sneet mange steder i Danmark.

Mandag morgen er der registreret snedække ved 59 procent af DMI's snemålestationer, der er fordelt rundt omkring i landet. Så stor en udbredelse af snedække har vi ikke set siden julen sidste år, og vi skal seks år tilbage for at finde en lige så stor udbredelse af snedække.

Dengang – i første halvdel af november 2016 – ramte et for årstiden usædvanlig intenst kuldefrembrud Danmark og varede i flere dage.

Søndag morgen blev der målt hele 20 centimeter dyb sne i Neble på Møn, og en sådan snedybde er usædvanlig så tidligt på vinterhalvåret. Ikke siden 1995 er der registreret en større snedybde så tidligt i november, som tilfældet var det søndag.

Søndag var koldeste dag for årstiden i 20 år

Søndag blev den hidtil koldeste dag i 2022, og da det var varmest, nåede temperaturen op på 4,3 grader ved Gedser. Så lav en daglig maksimumtemperatur har vi ikke set i Danmark så tidligt i 20 år.

Ser vi derimod på gennemsnitstemperaturen for døgnet, så var det koldere i november 2016 – og endda tidligere på måneden.

Mandag er også på vej til at blive en kold dag for årstiden, og der er mulighed for, at temperaturen enkelte steder i landet kan holde sig under frysepunktet resten af dagen og dermed sikre os vinterens første lokale isdøgn.