Vinden blæser mere end en tredjedel af elprisen

For fem dage siden var prisen dog kun cirka en tiendedel af, hvad den er i dag.

Mens den rå elpris – altså uden moms, afgifter og tariffer – tirsdag lå på lidt over en krone, er prisen onsdag dykket til kun 20 øre.

Ifølge en beregning fra Danske Bank er prisen, når regningen alt inklusive sendes ud til en gennemsnitlig dansker, dermed faldet fra 2,7 kroner til 1,7 kroner det seneste døgn.

Ser man ud af vinduet i løbet af dagen, er det måske heller ikke overraskende, at prisen er dykket.

Onsdag river vinden nemlig rigtig godt i både træer og vindmøller, som producerer billig, grøn strøm.

Danmark producerer mere strøm, end vi bruger

Danmark ligger i øjeblikket på grænsen mellem to forskellige luftmasser, hvilket giver ganske blæsende efterårsvejr hen over landet med en frisk til hård vind – langs kysterne op til kuling.

Faktisk blæser det så meget, at vi i Danmark producerer 11 procent mere strøm fra vedvarende energikilder, end vi har brug for.

Her er den primære kilde altså vinden, da solen nærmest er gemt helt væk.

Den nuværende vindhastighed er næsten perfekt for de danske vindmøller. Generelt blæser det i dag fra 13 til 17 meter i sekundet langs kysterne, hvor mange vindmøller står.

Ifølge Danmarks Vindmølleforening yder moderne vindmøller deres maksimum, når vindhastigheden er 13 til 14 meter i sekundet.

Udover at der er godt gang i vindmøllerne, har man i Norge fået en del nedbør på det seneste. Dermed er der godt fyldt op i de norske vandkraftværker, der så kan producere masser af grøn strøm.

Hvorfor er prisen ikke endnu lavere?

Følger man meget med i elmarkedet, vil man måske undre sig over, at den rå elpris ikke er kommet endnu længere ned, når nu der er overskud af grøn strøm i det danske elnet.

Fredag, hvor det også var blæsende og ovenikøbet ganske lunt for årstiden, kostede én kilowatttime for eksempel kun lidt over 2 øre – altså en tiendedel af i dag.

Dels lå vinden her tættere på den hastighed, hvor de fleste vindmøller præsterer bedst. Og samtidig skal man huske, at strømmen i Danmark ligesom i det meste af Nordvesteuropa handles på den fælles elbørs Nord Pool.

Det er ét samlet elmarked, hvor priserne fastsættes ved en form for auktion. Og derfor kan prisen i Danmark sagtens stige, hvis der er stor efterspørgsel et andet sted i elnettet.

Det kan du læse meget mere om her.