Kraftigt blæsevejr giver oversvømmelser – mange huse står under vand

Det kraftige blæsevejr har indtil videre givet vindstød op til stormstyrke.

Et kraftigt blæsevejr er over Danmark i dag.

Det har allerede givet flere kraftige vindstød, hvoraf det kraftigste er blevet registreret ved Kegnæs på det sydlige Als. Her er der onsdag formiddag blevet målt et vindstød på 25,4 meter i sekundet, hvilket svarer til storm.

Flere andre steder er der blevet målt vindstød af stormende kuling, hvilket er niveauet lige under storm. Det gælder især ned langs den jyske vestkyst.

Udover de kraftige vindstød giver det blæsende efterårsvejr lige nu problemer med forhøjet vandstand.

Forhøjet vandstand sætter huse under vand

Det er et vedvarende blæsevejr, der er over Danmark i dag. Med en vindretning fra østlig retning er det med til at presse vandet fra Østersøen ind i de indre danske fjorde.

Særligt i Sydøstjylland er der onsdag problemer med forhøjet vandstand, hvor vandet står cirka en meter over det normale.

Og det er altså noget, der giver problemer.

I Kelstrup Strand ved Haderslev viser en video fra et boligområde, at flere huse står under vand efter forhøjet vandstand. Som man også kan se af videoen, bliver bølgerne kastet ind på strandbredden.

Video: Kirsten Lei Video: Jonas Damsbo

Lidt længere sydpå er der blevet presset en del vand ind i Aabenraa Fjord.

Jannie Stensbjerg, der har taget nedenstående video, beretter om, at hun normalt kan gå langs muren, men den gåtur er i dagens anledning blevet forhindret, da vandet står ret højt.

Video: Jannie Stensbjerg Video: Jonas Damsbo

Dagens blæsevejr giver ikke bare problemer med oversvømmelser. Der er også beretninger om flyvske løse genstande.

Herunder er det toppen af en hestetrailer, der er blevet taget af vinden.

Første stormflod i dette vinterhalvår

Vandstanden ser ud til at have toppet for i dag. Det skete, da den i Haderslev nåede 116 centimeter over normalt. En tommelfingerregel siger, at vandstanden typisk kan give problemer, når den overstiger 110 centimeter over normal vandstand.

Ud fra tyske definitioner er der tale om en lille stormflod i den vestlige del af Østersøen. Det er første gang i dette vinterhalvår, at vandstanden overskrider det tyske stormflodskriterium.

Den kraftige vind forventes at stå på de næste to døgn. Særligt torsdag ser meget blæsende ud, hvor der er risiko for vindstød op til stormstyrke.

Med den vedvarende vind kan det fortsat give problemer med forhøjet vandstand frem til weekenden.