Vejr

Der skrives vejrhistorie - november forvirrer naturen

Det ekstremt milde efterårsvejr har vendt op og ned på naturen.

Selvom der stadig er nogle timer tilbage, før den første halvdel af november er gået, kan det siges med sikkerhed, at de første 15 dage af måneden ender rekordvarm.

Tirsdag middag ligger middeltemperaturen for den første halvdel af november på hele 10,7 grader. Dermed er det helt sikkert, at den tidligere rekord på 9,7 grader fra november 2015 bliver slået.

Temperaturen kan fortsat ændre sig en smule, men det bliver ikke meget. Vi ender således højest sandsynlig på 10,7 grader eller lidt under.

Til sammenligning er middeltemperaturen i oktober 9,4 grader. Dermed ender novembers første halvdel altså markant varmere end en normal oktober.

Og det er noget, der i løbet af den senest tid, har været med til at skrive vejrhistorie.

November har budt på sommerlig varme

Allerede på novembers første dag kom de første tegn på, at måneden kunne blive usædvanlig varm. Her steg temperaturen nemlig til hele 16,7 grader, hvilket er på en del femteplads over de varmeste novemberdage, der nogensinde er blevet målt.

Men det skulle blive endnu vildere.

I slutningen af uge 45 kulminerede varmen over Danmark med op til flere rekorder for, hvor varmt det kan blive så sent på året.

Blandt andet blev nætterne til fredag 11. november og lørdag 12. november helt ekstremt varme med en middeltemperatur på henholdsvis 13 og 12,9 grader. Det er varmere end en normal dansk sommernat.

Natten til lørdag gik endda hen og blev den varmeste novembernat nogensinde i Danmark, da temperaturen på intet tidspunkt faldt til under 11,2 grader.

Derudover endte fredagsdøgnet med en middeltemperatur på 13,2 grader, hvilket svarer til en dag i starten af juni.

At temperaturen har været helt sommerligt, kan mærkes i naturen. Både dyr og planter er nemlig forvirret over novembers hidtil lune vejr.

Naturen tror det er forår

Rundt omkring i naturen bemærker man, at efteråret 2022 har været usædvanligt mildt.

Et klassisk forårstegn er, når kirsebærtræerne omkring april begynder at springe ud. Men på Bispebjerg kirkegård kunne en forbipasserende berette om et kirsebærtræ med blomst i midten af november.

Og generelt har TV 2 VEJRET på det seneste modtaget mange billeder af blomster i fuldt flor. Et syn, vi normalt møder, når foråret er ved at melde sin ankomst.

En haveejer i Kirke Hyllinge blev da også noget overrasket, da hun fandt sin jordbærbusk blomstre på ny. Det er til trods for, at vinteren er lige rundt om hjørnet.

Også i dyreriget er det markant anderledes end normalt.

Der kan således stadig ses både viber, lærker og stære flyvende rundt i den danske natur. Fugle, der for længst normalt er fløjet sydpå til varmere himmelstrøg på nuværende tidspunkt.

Naturvejleder Jes Aagaard, har også bemærket, at naturen opfører sig anderledes end normalt dette efterår.

- Jeg ser også blomstrende mælkebøtter, og forleden stod jeg og betragtede en blomstrende vedbend, hvor der summede honningbier rundt, som for længst skulle være gået i hi. Jeg har også hørt om svaler, der flyver rundt heroppe i november, selvom de normalt trækker til Afrika i slut september, fortæller han til TV 2 Lorry.

November er blevet næsten en grad varmere

Det ekstremt milde vejr i november er endnu et klimasignal i forhold til, at klimaet er blevet varmere.

Et kig over de seneste klimanormaler viser, at november er blevet næsten en grad varmere. I perioden 1961-1990 havde november en middeltemperatur på 4,7 grader.

I den nyeste klimanormal, der strækker sig fra 1991-2020, har november en middeltemperatur på 5,5 grader. Dermed er november over de seneste tre årtier blevet 0,8 grader varmere.

Med udsigt til et varmere klima, er det milde vejr, vi har oplevet her i denne november, noget vil skal vænne os til i fremtiden.