Vejr

Klimasikret kaffe skal redde regnskov

Med en ny tilgang til landbrug kan afrikansk regnskov bevares.

I takt med klimaforandringerne er det blevet sværere at være bonde i Mozambique. Regnsæsonen er blevet længere, og der er også længere perioder med tørke. Samtidig kæmper landet med rovdrift, der er med til at rydde landet for regnskov. Det skriver Reuters.

Derfor nedsatte Nationalparken Gorongosa en arbejdsgruppe, der skulle løse den gordiske knude.

Nemlig at finde en afgrøde, der kan dyrkes uden skovrydning, og som samtidig er mere modstandsdygtig over for de til stadighed mere krævende vejrforhold i landet.

Gruppen kom frem til, at svaret var kaffe, men der skulle også findes en særlig modstandsdygtig variant.

God kaffe til vejret

Flere sorter blev undersøgt, og til sidst blev den nye nationalkaffe udvalgt, og indtil videre har projektet vist sig at være en succes.

Kaffen kan dyrkes under de allerede eksisterende træer, og dermed er der ingen grund til at fælde skoven.

Træerne giver tværtimod skygge og beskytter de dyrebare afgrøder.

Sidste år blev der plantet mere end 260.000 kaffeplanter, samtidig med at der er genplantet 20.000 træer i nationalparken.

I alt er der sat hele 815.000 kaffeplanter i Gorongosa.

Skaffer kvinder arbejde

Projektet er foreløbig mundet ud i 800 mikrofarmere, hvoraf 40 procent er kvinder.

Vejret er blevet gradvist mere utilregneligt i det fattige afrikanske land, der blandt andet rammes af tropiske uvejr i form af cykloner.

Nationalparken blev tidligere anset for at være en af Afrikas fineste, men udover de vejrmæssige udfordringer har den også været skueplads for en borgerkrig, der er gået hårdt ud over både træer såvel som dyreliv.