Ekstrem varme over Danmark er et klimasignal

Det lunere efterårsvejr med novembertemperaturer mellem 10 og 15 grader bliver mere og mere normalt.

Huer, handsker og halstørklæder kommer normalt frem i november, men de er sjældne i gadebilledet i år.

Det er et tydeligt klimasignal siger Peter Tanev fra TV 2 VEJR.

- Den ekstreme varme, som vi oplever lige nu, bliver hyppigere, efterhånden som baggrundsklimaet bliver varmere. Vi har simpelthen fået et nyt højere udgangspunkt og derfor kommer bølgetoppene også højere op. Fire af de seks varmeste novembermåneder er målt siden 2006, og november i år vil sandsynligvis også blive blandt de varmeste.

Alle årets måneder er blevet varmere

Fordi vejret skifter meget fra år til år, så benytter man 30 års perioder til at vurdere klimaforandringer. Den nyeste klimanormal fra 1991 til 2020 viser en gennemsnitstemperatur for hele året på 8,7 grader. Den forrige klimanormal (1961-1990) viste 7,7 grader og var derved én grad koldere.

- Den tydeligste opvarmning i Danmark er vintrene, hvor sne og kulde ofte udebliver. Vinteren er blevet næste halvanden grader varmere på 30 år. I efteråret ser vi generelt mindre udslag, men også her er opvarmningen tydelig. Oktober 2022 blev den fjerde varmeste målt i Danmark og den allervarmeste i Europa, fortæller Peter Tanev.

Det bliver varmere og varmere

Syv af de første ti måneder i 2022 har været varmere end den nye klimanormal. April, juli og september har været koldere end den nye klimanormal, men varmere end den gamle klimanormal.

Varmeste nat så sent på året i 150 år

Et godt eksempel på den aktuelle varme er nattens minimumtemperaturer. De fleste steder holdt temperaturen sig over 10 grader natten igennem, og på Hammer Odde nåede temperaturen ikke ned under 12,3 grader.

Det blev herved den varmeste nat nogensinde målt så sent på året på målestationen, der har målt siden 1872.

Varmen fortsætter

Klimasignalet styrkes de næste dage, hvor det bliver endnu varmere.

I weekenden vil varm luft fra sydvest løbe op mod Danmark, og termometrene kan nå op over 15 grader, selvom vi nærmer os midten af november.

Den ekstreme varme er udbredt over store dele af Europa med over 25 grader til Sydspanien.

Langtidsprognoser peger ligeledes på, at varme over Danmark og Europa vil fortsætte i en længere periode.