Vejr

Varmere klima udsætter trækfuglenes rejse mod syd

Efteråret 2022 har indtil videre været usædvanligt mildt, og det giver overraskelser i det danske fugleliv.

I de seneste uger har efterårsvejret i Danmark og i store dele af Europa været usædvanligt mildt.

Herhjemme kravlede oktober op på en fjerdeplads over de varmeste oktobermåneder, der nogensinde er blevet registreret.

Og det ekstremt milde vejr er fortsat ind i november, der i skrivende stund ligger et stykke over det normale temperaturniveau.

Men det er ikke bare på jakkens tykkelse, at det for årstiden varme vejr kan mærkes. Det kan også observeres i naturens gang.

Mange af de fugle, der normalt for længst er trukket sydpå til varmere himmelstrøg, er nemlig stadig at finde i den danske natur, fortæller biolog og naturvejleder Jes Aagaard til TV 2 VEJRET.

Vejrtrækkerne bliver hængende

Natten til tirsdag blev med en middeltemperatur på 11,6 grader den fjerdevarmeste nat, der er blevet registreret så sent på året. Og senere på ugen er der udsigt til, at luftmassen over Danmark kan blive 12 til 16 grader varmere end normalt.

Så det er altså usædvanligt varmt efterårsvejr, vi oplever i øjeblikket, som i den grad smitter af på fuglelivet.

- Det meget varme efterårsvejr betyder, at nogle af de fugle, vi normalt ikke har på den her årstid, er blevet hængende. De er det, man kalder vejrtrækkere, hvilket vil sige, at de tager bestik af vejret, forklarer Jes Aagaard til TV 2 VEJRET.

Naturvejlederen fortæller videre, at når det er så lunt, som det er lige nu, så tænker fuglene, at der er ingen grund til at tage til de varme lande.

Fuglene bliver simpelthen hængende, så længe der er mad og muligheder i Danmark, og dermed sparer de en masse energi på unødvendige lange træk.

Én fugl har overrasket mere end de andre

Ifølge Jes Aagaard kan vi stadig opleve både viben, lærken og stæren flyve rundt ude i naturen, hvilket indikerer, at der stadig er føde i form af bær og insekter. Men særligt én fugl har overrasket Jes Aagaard.

- Jeg læste her den anden dag, at der faktisk også var set svaler her. Normalt er det sådan, at svalerne skal flere tusinde kilometer ned til Afrika, fortæller Jes Aagaard.

Grundet den lange rejse til Afrika starter svalerene typisk deres rejse i slutningen af september. Men i år er de altså blevet observeret i Danmark så sent som i starten af november.

Eksotiske fugle vinder indpas

Faktisk er det ikke bare trækfuglene, som det generelt varmere klima har en indvirkning på. Nye fuglearter er over de seneste årtier blevet mere normale i Danmark.

Her nævner Jes Aagaard blandt andet sølvhejren og skestorken, som finder forholdene i Danmark så gode, at de begynder at yngle her.

Også den farverige biæder er en af de fugle, der nyder godt af det varmere klima og dermed er rykket længere nordpå. Den har ynglet nogle få gange inden for de sidste tyve år, men det forventes, at den bliver en permanent ynglefugl.

Klimaets hurtige forandringer giver problemer

Nu skulle man tro, at det kan blive farligt for fuglene, når de bliver hængende så længe, som de gør. Men det er det som udgangspunkt ikke.

- Hvis det bliver meget koldt meget hurtigt, som for eksempel med isslag, kan det selvfølgelig måske blive farligt, oplyser Jes Aagaard.

Ellers er vejtrækkernes instinkter så veltimet, at de normalt kan nå at flytte sig, når vinterkulden indfinder sig. Når det så bliver mildere igen vender fuglene tilbage.

Til gengæld peger Jes Aagaard på et andet problem ved det generelt varmere klima. Fugle- og dyrearter med en lang tilpasningstid er nemlig særligt udsatte over for de markante temperaturændringer.

Det er de fordi, at klimaet forandrer sig meget hurtigt. Dermed kan dele af evolutionen have svært ved at følge med.