Vejr

Europa opvarmes hurtigere end resten af verden

Den globale opvarmning rammer ikke med samme kraft overalt. I Europa går det stærkt.

Temperaturen stiger hurtigere i Europa end på noget andet kontinent i verden.

Det viser en ny rapport fra Den Meteorologiske Verdensorganisation (WMO).

Det varmere klima forårsager en stigning i hedebølger, oversvømmelser og naturbrande og har store konsekvenser for samfund, økonomi og økosystemer.

Rapporten er produceret i samarbejde med EU’s klimaovervågning Copernicus og tager udgangspunkt i vejret i 2021.

Over de seneste 30 år er temperaturen steget med en halv grad per årti.

At varmen stiger, ses tydeligt på de europæiske gletsjere, der overordnet set har mistet 30 meter i tykkelsen siden 1990’erne.

Koster menneskeliv

Konsekvenserne er ikke bare materielle. Ifølge rapporten kan hundredvis af dødsfald tilskrives de højere temperaturer.

Desuden er mere end en halv million europæeres tilværelse direkte påvirket, og udgifterne estimeres til mere end 380 milliarder kroner.

Størstedelen af de klimaforandringsrelaterede hændelser i rapporten har været oversvømmelser, hvilket også kan ses i nedenstående grafik.

For Europa er der imidlertid også lyspunkter. Flere lande har reduceret deres udledning af drivhusgasser markant.

I EU er udledningen sænket med 31 procent fra 1990 til 2020, hvilket skal ses i forhold til, at målet lyder på 55 procent i 2030.

Samtidig er Europa også med helt forrest, når det drejer sig om forebyggelse og ikke mindst varslingssystemer i forhold til farligt vejr.

På det grønne spor, men ...

Det er dog ikke grund nok til at hejse den grønne fane over Europa.

Der er stadig meget store udfordringer forude, understreger WMO’s generalsekretær, Petteri Taalas.

- Europa giver et levende billede af en varmere verden og minder os om, at selv velforberedte samfund ikke kan vide sig sikre på konsekvenserne af ekstreme vejrhændelser, siger han.

- I år har vi ligesom i 2021 i store dele af Europa været påvirket af udbredte hedebølger, hvilket har forårsaget tørke og naturbrande, tilføjer han.

Bliver stadig varmere

Selvom det skulle lykkes for de europæiske lande at komme i mål med alle klimamål, vil landene fortsat skulle forvente temperaturstigninger, der overgår den globale stigning, som det er set i de foregående årtier.

Det er ensbetydende med en øget frekvens og intensitet af de ekstreme vejrhændelser, uanset hvordan det går med udledningen af drivhusgasser.

Hvad nedbør angår, kan vi se frem til øget nedbør i vinterhalvåret i det nordlige Europa, mens det sydlige må se frem til mindre nedbør om sommeren.

Den nye klimarapport er udgivet op til det kommende klimatopmøde COP27 i Egypten.