Oktober ender ekstremt varm

Oktober 2022 bliver den fjerdevarmeste, der er målt i dansk vejrhistorie.

Selvom kalenderen viser 31. oktober, så måles der igen mandag over 16 grader i Danmark.

Oktober slutter nemlig med rekordhøje temperaturer for årstiden, og måneden som helhed ender også helt usædvanlig varm.

Gennemsnitstemperaturen for oktober 2022 er på 11,7 grader, og det er ikke umuligt, at den endelige middeltemperatur bliver på 11,8 grader.

Under alle omstændigheder ender oktober i år som den fjerdevarmeste, der er målt siden 1873, hvor de landsdækkende temperaturmålinger i Danmark begyndte.

Selv i vores varmere klima er den normale gennemsnitstemperatur i oktober på 9,4 grader, så den indeværende oktober slutter 2,3 eller 2,4 grader varmere end normalt.

Kun oktober 2000, 2006 og 2014 har været varmere end oktober i år – og de fem varmeste oktober måneder i dansk vejrhistorie er alle indtruffet siden 1995.

Kun én nat med frost

Den meget varme oktober har også gjort sig bemærket ved at være stort set frostfri.

Kun en enkelt nat har temperaturen været under frysepunktet – og samlet set burde vi have haft næsten 10 gange så meget frost i oktober, som vi har haft.

Da det var koldest, blev der målt minus 2,5 grader, hvilket også er en minimumtemperatur, der er højere end normalt.

Månedens højeste temperatur på 19,5 grader er meget tæt på det normale, men helt ekstraordinært blev den højeste temperatur målt så sent som 28. oktober. Det gjorde dagen til den varmeste, der nogensinde er målt i dansk vejrhistorie så sent på efteråret.

Mindre regn og lidt mere sol end normalt

Samlet set er der faldet 67,6 millimeter regn siden månedens begyndelse og frem til mandag ved middagstid, og det er mindre end normalt.

Oktober er i gennemsnit den vådeste måned i Danmark, hvor vi kan forvente 83,2 millimeter nedbør i løbet af månedens 31 dage.

I oktober i år er der altså faldet knap 19 procent mindre nedbør end normalt.

Derudover har solen skinnet godt otte timer mere end vanligt, og oktober ender med omkring 107 timers solskin.