Vejr

Ekstrem varme satte rekorder mange steder i Europa

Det var ikke kun i Danmark, at fredag bød på rekordvarmt vejr for årstiden.

Fredag 28. oktober 2022 har i flere lande skrevet sig ind i vejrhistoriebøgerne som dagen, hvor der blev sat nye grænser for, hvor varmt det kan blive så sent på efteråret i Nordeuropa.

Meget varm luft fra Den Iberiske Halvø strømmede fra sydvest mod nord og nordøst og trak et veritabelt spor af rekorder efter sig.

Allerede torsdag blev der målt temperaturer på over 35 grader i Spanien, over 32 grader i det sydlige Frankrig, og op til 25,3 grader blev målt i det sydvestlige Tyskland.

Fredag fik temperaturen dog endnu et nøk opad, og flere steder i Tyskland blev der sat nye varmerekorder for oktober som helhed – selvom fredag var en dag allersidst i måneden. Typisk vil de højeste temperaturer blive registreret i starten af en efterårsmåned, da solen står højere på himlen, og den generelle luftmasse er varmere.

At temperaturen er steget til så usædvanlige højder i slutningen af oktober, vidner om, at varmen har været helt ekstrem.

Mere end 15 rekorder i Frankrig

I Frankrig nåede temperaturen 32,2 grader i Ger, hvilket var en overskridelse på 1,3 grader af den tidligere rekord, der er målt 15 dage tidligere på måneden i 2019.

Flere af de steder, hvor der er sat nye varmerekorder for oktober fredag, er de tidligere rekorder målt så tidligt som 1., 2. eller 3. oktober.

Tæt på 30 grader i Sydtyskland

I Tyskland nåede temperaturen sit højdepunkt i Müllheim i Baden-Württemberg nær grænsen til Frankrig. Da temperaturen toppede, viste termometret højsommerlige 28,7 grader. Næsten lige så varmt var det i Freiburg, hvor der blev målt 27,8 grader.

I München i Bayern kunne indbyggerne nyde en meteorologisk sommerdag med temperaturer op til 26,1 grader. Til sammenligning er varmerekorden for november – der blot ligger få dage ude i fremtiden – på 24,2 grader, hvilket viser, at temperaturen fredag var helt uden sidestykke.

I Schweiz nåede temperaturen 27,4 grader, og i Polen steg temperaturen til over 24 grader.

Søndag kommer der endnu et pust af helt usædvanlig varme mod nord, og i Danmark kan temperaturen igen nå 18 eller sågar 19 grader.