Vejr

FN: Markant klimamål er nu gået tabt

En ny klimarapport vurderer, at de nuværende reduktioner i drivhusgasser er helt utilstrækkelige. 

Der er ikke længere nogen realistisk mulighed for at holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader. Sådan lyder konklusionen i en ny klimarapport fra FN’s miljøorganisation UNEP.

Det er simpelthen ikke lykkedes at reducere CO₂-udledningen tilstrækkeligt, og det betyder ifølge UNEP, at verden må indstille sig på en hurtig, akut omstilling for at imødegå de værste konsekvenser af klimaforandringerne.

- Denne rapport fortæller i videnskabelige termer, hvad naturen har fortalt os gennem dødbringende oversvømmelser, uvejr og naturbrande. Vi er nødt til at stoppe med at fylde atmosfæren med drivhusgasser, udtaler Inger Andersen, der er direktør for UNEP, i en pressemeddelelse.

Ikke godt nok

Rapporten kigger på hullet mellem de reduktioner, som landene har forpligtet sig til, og de reduktioner, som vil være nødvendige for at holde stigningen nede på 1,5 gradersmålet fra Paris-aftalen.

Og det er ikke godt nyt for klimaet.

Rapporten kalder fremskridtene i den grønne omstilling for ”sørgeligt utilstrækkelige”.

1,5 grader er lidt utopi i min verden, men hver decimal tæller

Andreas Nyholm, meteorolog, TV 2 VEJR

Lang vej til Paris

Meteorolog ved TV 2 VEJR Andreas Nyholm har længe ment, at det næppe ville være muligt at leve op til det lave mål fra Paris-aftalen.

I aftalen tales der om 1,5 graders stigning, som det ønskværdige, mens 2 grader er sat som det maksimale.

- 1,5 grader er lidt utopi i min verden, men hver decimal tæller. Kan vi bare holde os under 2 grader, vil det stadig være en god ting, og det vindue står måske stadigvæk en lille smule på klem, men altså kun en lille smule, siger han.

Andreas Nyholm forklarer, at vi nu nærmest oplever klimaforandringerne måned for måned.

- Europa havde den varmeste sommer nogensinde, og der var en meget alvorlig tørke i store dele af Europa. Det gjorde, at udbyttet af mange afgrøder ikke blev så godt som vanligt. Også Kina har haft nogle helt uhørte hedebølger og har været hårdt plaget af tørke, fortæller han.

Bekymrende udvikling

At store dele af verden nu oplever så voldsomme temperaturrekorder, gør meteorologen bekymret for de kommende årtier.

- Nu er vi på måske 1,2 grader siden før industrialiseringen. Når vi når 1,5 eller 2 grader, kommer vi til at se nogle meget voldsommere konsekvenser, siger han.

Andreas Nyholm mener, at klimarapporterne reelt kan have en tendens til at undervurdere nogle af de ekstreme vejrfænomener, der følger med klimaforandringerne.

- Mange af de ting, vi har oplevet denne sommer, skulle først være kommet om 20-30 eller måske 40 år, forklarer han.

Kræver voldsomme reduktioner

Selv hvis alle lande lever op til deres reduktionsforpligtelser, vil det ifølge UNEP stadig betyde en global opvarmning på omkring 2,5 grader i 2030, hvilket vil udløse katastrofalt ekstremt vejr rundt om på kloden.

På det seneste klimatopmøde, COP26, sidste år i Glasgow lovede flere lande derfor at løfte deres reduktionsmål.

Her op til det kommende COP27 er det imidlertid kun nogle få lande, der har budt ind, og de nye løfter svarer kun til yderligere 1 procents reduktion i 2030.

Skulle vi ramme 1,5 graders stigning, ville det imidlertid kræve en yderligere reduktion på hele 45 procent – altså langt mere end den ene procent, som kom på bordet i forbindelse med OCP26.

Skal vi bare holde os nede på 2 graders stigning, vil det kræve yderligere reduktion på 30 procent.

Tilbage på sporet

Hvis verden skal tilbage på sporet i forhold til Paris-aftalen, skal der ske nogle hidtil usete reduktioner inden for alle sektorer i samfundet.

Strømforsyning, industri, transport, byggeri, fødevarer og finans er ifølge UNEP alle nødt til at bidrage.

- Vi har haft muligheden for at lave gradvise ændringer, men den tid er ovre. Kun en omstilling fra top til bund af økonomier og samfund kan redde os fra en accelererende klimakatastrofe, lyder det fra Inger Andersen.