Vejr

Oktober kan blive blandt de varmeste nogensinde

Måneden ser ud til at slutte blandt de varmeste oktobermåneder, der nogensinde er blevet målt i Danmark.

Hvis du også føler, at oktober har været mildere end sædvanligt, så er der noget om snakken.

Normalt har oktober en middeltemperatur på 9,4 grader. Men efter de første 21 dage står oktober 2022 noteret for en middeltemperatur på 11,3 grader.

Det placerer årets anden efterårsmåned på en foreløbig delt femteplads over de varmeste oktobermåneder herhjemme.

Selvom vi er sidst på måneden, og det efterhånden skulle være til den kølige side, så viser efterårsvejret sig i øjeblikket fra sin usædvanligt milde side.

Den kommende periode er der således udsigt til både høje dagstemperaturer og nattetemperaturer, som i sidste ende vil trække op i det samlede temperaturregnskab.

Meget mildt efterårsvejr måneden ud

Som prognoserne er lige nu, er der tegn på, at det usædvanligt milde efterårsvejr kan vare ved resten af måneden.

Det betyder dagstemperaturer, der generelt ligger på 13 til 16 graders varme. Samtidig bliver vejret den næste uges tid domineret af skyer, hvilket vil være med til at holde på varmen om natten.

Flere af de kommende nætter er der udsigt til, at temperaturen kan holde sig på mellem 8 og 12 grader natten igennem.

Derudover er der udsigt til nogle meget varme dage årstiden taget i betragtning. Første af slagsen er på mandag, hvor der i skrivende stund kan blive helt op til 18 graders varme over de sydøstlige landsdele.

Men der er potentiale for, at det kan blive endnu varmere om knap en uge.

Her er der nogle prognoser, der viser op imod 18 til 19 grader. Det er en helt uhørt varme så langt inde i efteråret.

Nedenstående anomalikort viser afvigelsen fra det normale. De meget røde farver indikerer, at temperaturen om en uges tid kan ligge 10 til 15 grader over det normale.

Hvor varmt det bliver, er endnu usikkert. Sikkert er det dog, at hele næste uge bliver noget varmere, end det normalt er på denne tid af året.

Formentlig skal vi først hen omkring månedsskiftet, før lidt køligere vejr banker på døren. Prognoser så langt fremme i tiden er dog behæftet med en stor usikkerhed.

Ny rekord?

Den varmeste oktober, der nogensinde er blevet målt i Danmark, er fra det rekordvarme efterår 2006.

Dengang endte oktober med en middeltemperatur på 12,2 grader. Med den hidtidige middeltemperatur er det nok ganske tvivlsomt, at vi overgår rekorden.

Til gengæld er det inden for rækkevidde, at årets oktober kan ende med en middeltemperatur i underkanten af de 12 grader og dermed sikre sig en fjerdeplads.

Tiden må vise, hvor højt oppe på ranglisten den ender. I skrivende stund ser topti for de varmeste oktobermåneder ud som herunder.

Som det kan ses af ovenstående tabel, er syv ud af de ti varmeste oktobermåneder indtruffet inden for de seneste 30 år.

Årsagen er det varmere klima, der er med til at gøre hver enkelt måned varmere.