Vejr

34.000 hjem trues af oversvømmelser – nu slår myndigheder alarm i Australien

Store mængder regn vil fortsat skabe oversvømmelser ugen ud.

Det sydøstlige Australien har siden sidste uge været plaget af rekordstore mængder nedbør, og selvom regnen kortvarigt er ophørt, er problemerne langtfra overstået. Det skriver nyhedsbureauet AP.

De australske myndigheder oplyser, at hele 34.000 hjem kan være oversvømmet eller afskåret fra omverdenen i løbet af ugen.

Murray Watt, der er ansvarlig minister for beredskabet, udtaler, at de frygter for følgerne af den kommende tids regn.

Ifølge prognoserne har oversvømmelserne toppet og vil trække sig tilbage for så at komme igen, når der atter falder mere vand i løbet af ugen.

Floderne kan ikke klare presset

Oversvømmelserne opstår, når de floder, der skal afvande områderne, går over deres breder og løber ind over det flade landskab, der i forvejen er mættet med vand fra regnen.

Mindst to personer er indtil videre omkommet i vandmasserne, og yderligere to personer er meldt savnet.

Det seneste dødsfald var en 71-årig mand, der blev fundet død i vandet, som var steget op omkring hans hus.

Lammer samfundet

I delstaten Victoria, der er hårdest ramt, har vandet stået længere oppe end i årtier, og i New South Wales og Tasmanien har vandstanden også nået et niveau, der får myndighederne til at slå alarm.

Regnmasserne har tvunget mange skoler til at holde lukket, og der er tusinder, som har været nødt til at forlade deres hjem.

Oktober er midt i det australske forår, og det er normalt her, at sæsonen for naturbrande begynder i de tre ramte delstater, der nu i stedet må slås med rekordvoldsomme oversvømmelser.

La Niña giver mere regn

Den megen regn hænger sammen med vejrfænomenet La Niña, der er indtruffet for tredje år i træk.

La Niña er kendt for at give nedbør over gennemsnittet i det østlige Australien, men det er altså langt kraftigere denne sæson end i de to forgangne år.