Vejr

Sommervarmen sluttede usædvanlig tidligt i år

Den sidste dag i år med 20 grader var 12. september, hvilket er usædvanlig tidligt.

Selvom mild luft i disse dage blæser ind over Danmark, skal vi ikke forvente at se termometrene vise 20 grader mere i år.

Det var 12. september, vi sidst oplevede 20 grader herhjemme. Siden da har temperaturen hver dag holdt sig under det niveau.

Hvis det – som forventet – viser sig, at det blev den sidste dato i år, hvor det er sket, er det helt usædvanlig tidligt.

Normalt oplever vi 20 grader for sidste gang i slutningen af september, og i fire ud af ti oktobermåneder når temperaturen mindst 20 grader.

Det er derfor ikke hverdagskost, at vi oplever sidste dag med 20 grader så tidligt som 12. september – næsten tre uger før normalt.

Ikke set i 26 år

At det ikke er normalt, at den sidste dag med 20 grader falder så tidligt, vidner et kig i den danske vejrhistorie også om.

Faktisk skal vi tilbage til 1996, før vi senest oplevede, at den sidste dag med 20 grader faldt tidligere end i år. Dengang – for 26 år siden – oplevede vi den sidste dag med 20 grader allerede 8. september.

Selvom sandsynligheden for at opleve 20 grader igen i år er meget lille, kan selv anden halvdel af oktober i sjældne tilfælde byde på temperaturer over 20 grader.

Det oplevede vi senest i 2018, hvor vi havde en rekordlang periode på syv dage i træk med over 20 grader fra 11. til 17. oktober – i forbindelse med den seneste løvfaldssommer nogensinde.