Vejr

Klimaforandringer fik Ian til at ramme ekstra hårdt

Beregninger viser, at orkanen Ian gav mindst 10 procent mere regn end i et uændret klima.

Da orkanen Ian gik i land i Florida, var det en af de kraftigste orkaner til at ramme USA nogensinde. Ian lå lige på grænsen til en kategori 5-orkan, og så stærke orkaner har kun ramt USA fire gange før. Og den globale opvarmning gjorde det hele meget værre. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Amerikanske forskere har kørt omkring 20 computersimulationer af orkanen for at se, hvordan den ville have forløbet uden klimaforandringer, og deres konklusion er klar.

- Det reelle uvejr var 10 procent vådere, end det ellers ville have været, siger klimaforsker Michael Wehner fra Lawrence Berkeley National Lab, der står bag beregningerne

Og det er særligt vandet, der er farligt ved de tropiske uvejr. Normalt er det vandet og ikke vinden, der dræber.

Dødstallet for Ian lyder indtil videre på mindst 27 i Florida. Langt de fleste af dem er druknet.

Kan få bægret til at flyde over

Med 10 procents forværring af orkanen stemmer Michael Wehners beregninger overens med en undersøgelse, som han tidligere på året offentliggjorde i Nature Communications med kollegaen Kevin Reed fra Stony Brook University.

Luft kan indeholde omkring 7 procent mere fugt for hver grad, temperaturen stiger, og i den forgangne uge har der været 0,8 grader varmere end normalt i Den Mexicanske Golf.

Dermed burde Ian have givet omkring 5 procent mere regn.

Beregningerne viser imidlertid det dobbelte, hvilket ifølge Kevin Reed kan forklares med en øget feedbackproces, hvor forskellige faktorer forstærker hinanden.

Han understreger, at selvom 10 procent måske ikke lyder af meget, er 10 procent stadig meget, når det falder oven i de 100 procent, der er faldet i forvejen.

Det kan med andre ord ofte være de sidste 10 procent, der får det hele til at flyde over.

I Florida kæmper folk stadig med følgerne af orkanen, der skabte oversvømmelser i stort set alle områder af staten.

Vand fra siden og fra oven

Ian pressede først en flodbølge af vand ind fra havet, og oven i det fulgte enorme mængder vand fra oven.

Vandpresset ude fra havet gjorde, at regnen inde på land ikke kunne løbe ud ad floder og kanaler, og dermed havde vandet ingen anden vej end at løbe ud over alle bredder.