Vejr

19 år gammel rekord slået – gletsjere smelter som aldrig før

En kombination af uheldige faktorer har givet gletsjerne ekstremt dårlige forhold.

Smeltevandet løber af de schweiziske alper hurtigere end nogensinde. Det viser en ny rapport fra Akademie der Naturwissenschaften Schweiz, SCNAT.

En lav tilgang af ny sne og den ekstremt varme sommer har givet en ny rekord for afsmeltning af gletsjerne i landet. Den tidligere rekord stammer helt tilbage fra 2003.

Hele seks procent af isen er gået tabt i år, og SCNAT betegner udviklingen som katastrofal.

Gletsjerne har mistet omkring tre kubikkilometer is – altså is svarende til tre enorme isterninger af en kilometer på hver led.

Til sammenligning har man tidligere betragtet en afsmeltning på bare to procent som ekstrem, og i år er der indtil videre forsvundet tre gange så meget.

Isen er ved at forsvinde

Afsmeltningen er gået værst ud over landets mindre gletsjere, og flere gletsjere er praktisk talt forsvundet.

Nogle steder er isen nu så tynd, at der stikker klippe op selv midt inde på gletsjerne, og mange af de gletsjertunger, der normalt trækker ud fra de store gletsjere, er ved at være helt nedbrudte.

Gletsjerne udgør en vigtig del af hele økosystemet, og de svindende mængder is kan få alvorlige konsekvenser for blandt andet drikkevand, energiforsyning og landbrug.

Der er flere faktorer, der har ført til den store afsmeltning, og tilsammen har de skabt nærmest perfekte forhold for nedbrydningen af gletsjerne.

Mindre sne, mere varme

For det første er der faldet usædvanligt lidt sne i vinter. Dette gælder særligt i det sydlige Schweiz.

Dernæst blæste der en stor mængde støv op fra Sahara mellem marts og maj, hvilket forurenede sneen, så den nemmere kunne absorbere solenergi og dermed smelte hurtigere.

På den måde havde gletsjerne allerede tidligt på sommeren mistet en stor del af den isolerende sne, der kunne beskytte den mod varmen.

Og så satte en rekordvarm sommer ind.

Lang tid over frysepunktet

Ved Meteoschweiz-målestationen i Valais på sydsiden i 3571 meters højde er der normalt kun tøvejr 25 procent af tiden mellem juni og august.

I år tøede det 41 procent af tiden.