Energikrise

Langtidsprognose: Vintervejr resten af december med gode chancer for sne til jul og nytår

Behovet for opvarmning stiger, jo koldere det bliver. Derfor sætter TV 2 VEJR fokus på temperaturen for de næste uger.

Interessen for vinterens vejr har ikke været større i meget lang tid.

En omfattende energikrise er nemlig med til at sende energipriserne på himmelflugt.

Derfor vil TV 2 VEJR vinteren igennem kigge nærmere på de kommende ugers vejr med fokus på temperaturen, da behovet for opvarmning stiger, jo koldere det bliver.

Vintervejret er ved at indfinde sig over Danmark og allerede i onsdagsdøgnet ventes der meget sne til Danmark.

Resten af ugen ventes vintervejr med snebyger, dagtemperaturer nær frysepunktet og lokalt streng nattefrost.

I de efterfølgende uger spår langtidsprognoserne, at Danmark generelt kommer til at opleve koldt vintervejr med temperaturer under det normale. Særligt de to første uger ser kolde ud.

UGE 50: 12. til 18. december

Tendenserne i uge 50 er, at det kolde vintervejr fortsat holder ved. I Danmark, der normalt har temperaurer omkring 3 grader vil temperaturen være 2-3 grader koldere end normalt. Det vil sige lige over frysepunktet som middel for hele ugen.

Danmark vil være præget af vinde fra østlige retninger, som på denne årstid er den kolde side,

Uge 51: 19. december til 25. december

I ugen op til jul ser det fortsat koldt ud, men tendensen er mindre tydelig som vi går frem i tid. Samtidig bliver prognoserne også mere usikre.

Det betyder, at temperaturen i Danmark fortsat er tæt på frysepunktet. Man kan forvente nattefrost og let tøvejr i eftermiddagstimerne.

Det betyder at den faldne sne kun langsomt forsvinder, og der kan desuden komme nye snebyger. Betingelserne for lokal hvid jul er gode.

Landsdækkende hvid jul kræver, at mindst 90 procent af landet er dækket af minimum en halv centimeter sne. Det er "strenge krav" og forekommer kun cirka hvert 13. år.

Uge 52: 26. december til 1. januar

Erfaringen fortæller, at prognoserne her kun har ringe værdi. Usikkerheden er voksende, især i Europa, når vi har La Niña.

La Niña er navnet på et vejrfænomen, der forekommer, når vandet i Stillehavet nær Sydamerika er koldere end normalt. Det påvirker vejret på globalt plan. Nogle steder bliver det lettere at forudsige vejret, andre steder sværere.

Ovenstående beregning viser temperaturer lige under det normale, som er det bedste bud i skrivende stund.

Måske kan vi fejre nytår med sne i Danmark.

Stratosfæren er en joker om vinteren

Normalt beskæftiger meteorologer sig ikke særligt meget med stratosfæren, da vejret heroppe ikke spiller den store rolle for det vejr, vi oplever ved overfladen.

Undtagelsen er dog vintermånederne, hvor en kraftig kuldehvirvel i stratosfæren holder kulden på plads over Arktis og typisk giver omskifteligt og blæsende vejr på vores breddegrader.

Men cirka hvert andet år opstår en såkaldt "pludselig stratosfærisk opvarmning", som betyder, at den kraftige kuldehvirvel i stratosfæren kollapser og frigiver isnende kold Arktisk luft. Det vil give forøget risiko for meget koldt vintervejr i Danmark og Europa.

Det så vi sidst i starten af 2021, hvor de første tre uger af februar blev iskolde efter en "pludselig stratosfærisk opvarmning".

Lige nu er vinden og kuldehvirvlen i stratosfæren normal for årstiden, og der er ikke noget, der tyder på en "pludselig stratosfærisk opvarmning" inden for de kommende to uger.

Stor usikkerhed i ugeprognoserne

Normalt kigger TV 2 VEJR kun fem til syv dage frem i vejret, da der her er en ret god træfsikkerhed.

Når der kigges flere uger frem, stiger usikkerheden betragteligt. Især de sidste to uger i denne prognose kan meget nemt gå i en anden retning end antydet her.