Vejr

Historisk kraftig orkan er gået i land i Canada

Et historisk lavt lufttryk gør Fiona til en af de kraftigste orkaner, der nogensinde har ramt Canada.

Under en uge efter den tropiske orkan Fiona hærgede flere caribiske øriger, er hun natten til lørdag dansk tid gået i land i Canada.

Selvom Fiona fredag blev nedgraderet fra en kategori-4-orkan til en kategori-2-orkan, er der alligevel tale om en af de kraftigste orkaner, der har ramt den canadiske Atlanterhavskyst.

Fiona rammer blandt andet provinserne Novia Scotia, New Brunswick, det østlige Newfoundland og dele af Quebec.

Som man kan se af nedenstående prognose er der udsigt til vindstød, der nemt kan nå orkanstyrke. Nogle prognoser har vindstød, som kan nå over 40 meter i sekundet, mens der også forventes fuld orkan i middelvinden langs kysterne.

Foruden de kraftige vinde kommer der også en del nedbør. I løbet af lørdagsdøgnet kan man omkring Nova Scotia få over 100 millimeter regn, hvilket vil give store udfordringer med oversvømmelser.

Ifølge det canadiske orkancenter vil denne storm blive en alvorlig hændelse for den sydøstlige del af Canada, der grænser op til Atlanterhavet, samt det østlige Quebec.

Fiona vil ifølge de lokale myndigheder påvirke mange tusinde mennesker og blive en orkan, som alle vil huske.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Historisk kraftig

Det er ikke ualmindeligt, at tropiske orkaner rammer de atlantiske provinser i Canada. Dog er det mest normalt, at de svækkes betydeligt på deres vej op over det koldere havvand.

Men Fiona forbliver i dette tilfælde som et meget dybt lavtryk, da den nordlige del af Atlanterhavet er markant varmere end normalt. Der er tale om et dybt lavtryk, når lufttrykket er meget lavt i forhold til omgivelserne, hvilket er med til at give kraftige vinde.

Og netop lufttrykket er meget lavt lørdag morgen lokal tid. Ifølge det canadiske orkancenter er der målt en uofficiel måling af lufttrykket ved Nova Scotia på helt ned til 931,6 millibar. Den tidligere rekord er på 940 millibar.

Målt på lufttrykket er Fiona dermed den kraftigste storm, der nogensinde har ramt Canada. Om det også bliver til rekordhøje vindstød, er endnu for tidligt at sige.

Sådan har Fiona påvirket Atlanterhavet

Fiona blev dannet som en tropisk orkan i den sydlige del af Atlanterhavet.

Med tiltagende styrke bevægede den sig tidligere på ugen ind over Den Dominikanske Republik, Puerto Rico og flere andre øriger i Det Caribiske Hav, hvilket kostede otte mennesker livet og efterlod tusindvis uden strøm og rindende vand.

Sidenhen bevægede den sig nordpå og nåede midt på ugen sit maksimale niveau som en kategori-4-orkan ved Bermuda. Sidenhen gik turen fredag videre nordpå til det østlige Canada, hvor den lørdag for alvor er gået i land.

På sin vej op til Canada kom den blandt andet forbi en amerikansk vejrbøje med indbygget videokamera.

Videoen i nedenstående Twitter-opslag viser, at bølgerne ude i Atlanterhavet nåede omkring 15 meters højde, da Fiona kom blæsende forbi.

I løbet af weekenden mister Fiona pusten og bliver efterhånden til et almindeligt lavtryk, der i starten af næste uge rammer det sydvestlige Grønland med regn- og snebyger.