Vejr

Danmark passerer den normale sol-grænse

Mængden af solskin i 2022 passerede sidst på eftermiddagen torsdag det antal solskinstimer, vi normalt får på et helt år.

Første halvdel af indeværende uge har for en stor del af landet budt på solrigt vejr.

Det solrige vejr er imidlertid lagt på hylden, idet en front har sendt en del skyer ind over Danmark fredag.

Men inden frontens ankomst kunne torsdagens sidste solstråler markere noget ganske bemærkelsesværdigt.

Solen har, fra 2022 tog sin begyndelse til og med torsdag 22. september, givet intet mindre end 1669,2 solskinstimer. Ifølge klimanormalen for perioden 1991-2020 kommer der 1668,8 timers sol i løbet af et år.

Dermed har vi på nuværende tidspunkt af året allerede fået mere sol, end vi normalt får på et helt år. Resten af året står den altså udelukkende på overskud af solskin, hvilket ret sikkert sender året op blandt de solrigeste år nogensinde.

Klimanormaler

En klimanormal er et gennemsnit over en lang række meteorologiske parametre over en 30-årig periode, og er blandt andet med til at beskrive udviklingen af det danske klima. 

Der findes klimanormaler tilbage til slutningen af 1800-tallet. Den seneste klimanormal gælder for perioden 1991-2020.

Foråret var ekstremt

Særligt foråret har i den grad trukket op i det samlede solskinsregnskab.

Med 711,4 timers sol strøg foråret til tops som det mest solrige i Danmark siden 1920, hvor man begyndte at registrere solskinstimer herhjemme.

Og specielt marts stak helt af, da solen nærmest skinnede uafbrudt i løbet af den første forårsmåned, hvilket var med til at smadre den tidligere solskinsrekord for marts.

Det solrige forår var en medvirkende årsag til, at det første halvår af 2022 faktisk også blev det mest solrige nogensinde.

Foråret har da også en afgørende finger med i spillet, i forhold til at vi pr. dags dato har fået mere sol, end der normalt kommer på et år.

Sommeren som helhed ender nemlig kun lidt over det normale, hvor det især er august, der trækker op med omkring 40 timer mere sol end normalt.

Kan vi få solrigeste år nogensinde?

Det er endnu svært at sige, men vi kan komme meget tæt på en mulig rekord.

Nuværende solskinsrekord er fra 2018, der på baggrund af en historisk sommer endte på ekstreme 1905 timers sol. I skrivende stund mangler der 233,5 solskinstimer, før en ny rekord kan blive en realitet.

Hvis vi resten af september får omkring 25 timers sol, hvilket er lavt sat, og vi samtidig får den normale mængde sol i oktober, november og december, vil vi ende på knap 1900 timers sol. Dermed vil året ende som det næstmest solrige i dansk vejrhistorie.

Hvor meget sol der reelt kommer i de næste måneder, er på nuværende tidspunkt ikke til at spå om. Men især oktober får en afgørende rolle, hvis en ny solskinsrekord skal i hus. Oktober har nemlig mulighed for at hive over 100 timers sol med i regnskabet.