Risiko for nattefrost igen i nat

For første gang i 17 år kan vi få to frostnætter i træk i september.

Tirsdag morgen oplevede vi efterårets første nattefrost, da temperaturen i Isenvad i Midtjylland faldt til minus 0,5 grader. Sæsonens første frost kom dermed 15 dage tidligere end normalt, men trods den tidlige frost kan vi opleve det endnu engang natten til onsdag.

Kølig og klar luft befinder sig fortsat over Danmark, og med rolige vindforhold falder temperaturen nok engang hastigt i aften- og nattetimerne.

Sidst på natten og tidligt onsdag morgen kan vi igen opleve temperaturer lige under frysepunktet i dele af Jylland, og det er muligt, at det bliver et lille nøk koldere end den foregående nat.

Langs kysterne vil det igen blive markant lunere, og her vil temperaturerne flere steder holde sig over 10 grader – når det er koldest.

To frostnætter i træk i september er ikke hverdagskost

Udsigten til muligheden for nattefrost gør det sandsynligt, at vi dermed vil opleve to nætter i træk med frost i september.

Det er ikke hverdagskost i vores generelt varmere klima, og vi skal da også 17 år tilbage for sidst at finde to frostnætter i træk i september.

I september 2018 var der to frostnætter i september måned, men de kom ikke i træk – og faldt senere på måneden.

Normalt oplever vi slet ikke nattefrost i september i henhold til den gældende klimanormal, der dækker en periode på 30 år fra 1991 til 2020.

Derimod var frost i september mere almindeligt før i tiden, hvor vi i henhold til den ældre klimanormal fra 1961 til 1990 kunne forvente den første nattefrost om efteråret natten til 23. september.