Vejr

Fascinerende skyformationer kom med kraftige byger som fortrop

Skytypen mammatus blev set i forbindelse med byger tirsdag morgen.

Tirsdag morgen oplevede vi efterårets første nattefrost, men det var ikke kun den kolde luft, der gjorde sig bemærket.

Radar – nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores onlinevejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

Fra Kattegat drev byger ned over Sjælland fra nord, og bygerne var både med høj nedbørintensitet, hagl og lyn. Desuden blev der også observeret nogle ret særprægede skyformationer i forbindelse med bygerne, der kunne ses på afstand.

Såkaldte mammatusskyer

Skyerne kaldes mammatus og dannes på bagkanten af en byges amboltsky. De opstår, når nedsynkning af luft finder sted i området.

Luften, der synker ned, opvarmes, men ikke lige hurtigt. Dér, hvor luften er tør, opvarmes luften hurtigst, mens det går langsommere, dér hvor luften er fugtig. Inde i skyen er luften fugtig, og afsløres derfor som "poser" eller "kugler" af luft, som nærmest ser ud til at dryppe ned fra undersiden af skyerne.

Det skal dog siges, at mekanismerne bag dannelsen af mammatusskyer fortsat ikke er fuldt afklarede, og der kan dermed være flere og mere komplekse årsager til deres formation.

Mammatusskyer ses ofte i forbindelse med kraftige byger og er også kendt fra det amerikanske Midtvesten, men mammatusskyer kan også opstå i mere fredelige vejrsituationer og er dermed ikke altid forbundet med voldsomt vejr.

Skyerne tirsdag morgen opstod dog i forbindelse med bygerne, der trak ind over den centrale del af Sjælland fra Kattegat, hvor de blev dannet over det lune hav.