Vejr

Orkanen Fiona hærger øer i det Caribiske Hav

Med fuld orkanstyrke skaber Fiona både ødelæggelser og oversvømmelser på sin vej igennem det Caribiske Hav.

Søndag gik orkanen Fiona i land i det sydvestlige Puerto Rico med høje vindhastigheder og store mængder nedbør.

Det næste døgns tid vil Fiona især hærge omkring Puerto Rico og den Dominikanske Republik.

Men allerede mandag er der meldinger om voldsomme oversvømmelser i Puerto Rico – og der forventes fortsat store mængder regn.

I den østlige og sydlige del af Puerto Rico er der udsigt til op mellem 300 og 450 millimeter regn, mens man i den østlige og nordlige del af den Dominikanske Republik kan få op mellem 100 og 200 millimeter regn. Lokalt kan der endda falde meget mere end de nævnte nedbørsmængder.

Til sammenligning falder der knap 760 millimeter regn i Danmark i løbet af et helt år.

De lokale myndigheder advarer da også om livstruende og katastrofale oversvømmelser, der i højtbeliggende områder kan resultere i mudderskred.

Samtidig er der udsigt til vindhastigheder på mere end 35 meter i sekundet, hvilket svarer til orkanstyrke. Som man kan se af nedenstående Twitter-opslag er det ekstremt vejr, man oplever i øjeblikket.

Strømsvigt og dødsfald

Fiona er under intensivering og forventes de kommende dage at blive en kategori 3 orkan. Søndag gik Fiona imidlertid i land som en kategori 1 og sørgede for strømsvigt over hele Puerto Rico.

Ifølge det lokale energifirma blev omkring 1,5 millioner kunder berørt af det landsdækkende strømsvigt.

Orkaner og tyfoners styrke

Der findes fem niveauer på den såkaldte Saffir-Simpson-skala.

- Kategori 1 har vindhastigheder på 32,5-42,4 meter i sekundet.

- Kategori 2 har vindhastigheder på 42,5-48,9 meter i sekundet.

- Kategori 3 har vindhastigheder på 50,0-57,9 meter i sekundet. Alle orkaner fra kategori 3 og opefter har vindhastigheder, der er ekstremt farlige for områderne, de passerer.

- Kategori 4 har vindhastigheder på 58,0-68,9 meter i sekundet.

- Kategori 5 har vindhastigheder på over 69,0 meter i sekundet. Her er der tale om en yderst voldsom orkan, som forekommer yderst sjældent.

Mange floder er blevet fyldt godt op på grund af de store mængder regnvand. I den sydøstlige del af Puerto Rico har en flod opnået rekordniveau, idet vandstanden i skrivende stund er mere end 750 centimeter over det normale.

Inden Fionas ankomst til Puerto Rico hærgede stormen længere mod sydøst, hvor man på den lille ø Guadeloupe har registreret mindst et dødsfald.

Fiona forstærkes på sin videre rejse

I løbet af de næste dage bevæger Fiona sig videre nordpå, hvor den gradvist intensiveres.

Tirsdag forventes orkanen at ligge over den sydøstlige del af Bahamasøerne. Her har myndighederne i Bahamas et varsel ude for den tropiske storm, der forventes at være en kategori 2-orkan.

De efterfølgende dage bevæger Fiona sig videre nordpå og kan fredag ramme Bermuda som en kategori 2- eller 3-orkan.

Fiona er den sjette orkan, der er blevet dannet i Atlanterhavet i år.

Ser man dog udelukkende på orkansæsonen, er det blot den tredje orkan, som er blevet dannet. Orkansæsonen løber fra 1. juni til 30. november, og højsæsonen er i august og september.