Mandag morgen gav efterårets første rimfrost – de næste nætter bliver også kolde

De næste par dage er der dog udsigt til et par flotte dage med masser af sol og svage vindforhold.

Hidtil har efterårets laveste temperatur været på 3 grader, hvilket skete så sent som mandag morgen i Billund.

Men lokalt har temperaturen mandag morgen været endnu længere nede. Som det fremgår af artiklens topbillede er der ved Kærbæk tæt på Grindsted blevet dokumenteret rimfrost for første gang i dette efterår.

Dermed nærmer vi os efterhånden muligheden for, at den første regulære nattefrost kan indfinde sig, hvilket i gennemsnit sker 5. oktober.

De næste par morgener bliver der igen brug for huer og handsker. I de tidlige morgentimer tirsdag og onsdag forventes temperaturen lokalt at nærme sig frysepunktet. Det kan endnu en gang resultere i rimfrost på græsplænen eller på bilruderne.

Så koldt bliver det

Luftmassen over Danmark er i øjeblikket til den kølige side. Derudover udarter vejret sig, så det er muligt at få kolde nætter her midt i september.

De næste par dage er der nemlig udsigt til et par flotte dage med masser af sol og svage vindforhold. Det samme gør sig gældende om natten, hvor den står på klart og stille vejr.

Denne kombination er med til at banke temperaturen ned i nærheden af frysepunktet.

Tirsdag morgen vil temperaturen generelt ligge mellem 3 og 10 grader. Koldest bliver det i den centrale del af Jylland, hvor man lokalt kan komme ned på omkring 2 grader.

Temperaturen måles i to meters højde. Dermed kan man langs overflader sagtens komme tæt på 0 grader, hvilket vil medføre rimdannelse, som tilfældet var mandag morgen.

Endnu koldere kan det blive onsdag morgen, hvor temperaturen kan komme ned på blot 1 grad. Igen er det de centrale dele af Jylland, der får det koldest, mens man i resten af landet får mellem 4 og 10 grader.

Koldere end normalt

Årsagen til det kølige efterårsvejr er et lavtryk over Rusland og et højtryk over de britiske øer.

Sammen sender de kold luft ned over en stor del af Europa. I Danmark oplever vi dagstemperaturer, der generelt ligger 3 grader under det normale for årstiden.

Det kolde vejr vil hænge ved i nogle dage endnu. Men efterhånden vil det især om natten blive en smule lunere senere på ugen.