Vejr

Efterårets hidtil koldeste nat er i vente

Lokalt kan temperaturen nærme sig frysepunktet.

Efter en smuk og solbeskinnet mandag, der bød på temperaturer mellem 14 og 17 grader, venter en kold og klar nat, der med stor sandsynlighed bliver den hidtil koldeste dette efterår.

Kombinationen af en kølig luftmasse over Danmark, rolige vindforhold og klart vejr giver de perfekte betingelser for et hastigt temperaturfald i aften- og nattetimerne.

Natten til mandag nåede temperaturen ned på 3,0 grader i to meters højde, hvor de officielle meteorologiske temperaturmålinger foretages, og natten, vi nu står over for, bliver formentlig koldere.

I de sene nattetimer og tidlige morgentimer er det sandsynligt, at temperaturen i de indre landsdele – navnlig i Jylland – kan falde til mellem 1 og 2 graders varme. Derimod vil det blive markant lunere langs vores kyster, hvor det lune havvand holder temperaturen oppe.

Koldere i græshøjde

Nær overfladen er varmetabet større, og her kan temperaturen falde til under frysepunktet, hvilket giver mulighed for rim i græsset tirsdag morgen.

Dette oplevede man allerede mandag morgen, hvor der var rim i græsset enkelte steder i Jylland.

Med de forventede lave nattemperaturer kan natten til tirsdag blive den koldeste nat siden 30. maj, hvor temperaturen faldt til 1,1 grader.

Nattefrost kan komme tidligt i år

Skulle temperaturen – i to meters højde – ligefrem falde til under frysepunktet, og dermed give os officiel nattefrost, vil det være 15 dage tidligere end normalt.

I henhold til den gældende klimanormal, der dækker 30-års perioden fra 1991 til 2020, skal vi normalt vente til 5. oktober, før den første nattefrost indtræffer.

Sidste efterår kom den første nattefrost natten til 10. oktober, mens vi i 2020 fik den tidligste nattefrost siden 2005, da der blev målt minus 1,3 grader i Isenvad i Midtjylland natten til 18. september.

Natten til onsdag kan det blive en smule koldere endnu, og her er muligheden for efterårets første nattefrost endnu større.