Vejr

Torden og vinterligt vejr over Nordjylland

Bygeskyerne i Nordjylland var så voldsomme, at der også blev registeret skybrud og lynnedslag.

Pludselig forvandlede klitlandskabet i Vendsyssel sig til noget, der umiskendeligt ligner vinter, da kraftige byger drev hen over det nordlige Jylland. Hvide klitter, veje og hustage stod tilbage, da bygerne slap sit tag i kystområdet ud mod Jammerbugten, og med tanke på, at vi er godt på vej ind i efteråret, kunne man forestille sig, at vinteren er kommet tidligt.

Der er imidlertid tale om noget, der i høj grad minder om sne og især snesjap.

I bygerne var der nemlig både kraftig regn, torden og også hagl. Og det var netop haglene, der faldt i store mængder og så hurtigt, at det hele kom til at ligne snedækkede overflader flere steder i det Vendsyssel.

Snehagl, som der er tale om her, kan være svære at skelne fra rigtig sne, når de falder i store mængder. Og om det er det ene eller det andet, ændrer da heller ikke på det vinterlige indtryk, man får ved at kigge rundt.

Luften over Danmark er endnu ikke kold nok til rigtig sne, men bygerne over Danmark er i dag så kraftige, at toppen af bygeskyerne når op i niveauer, hvor temperaturen er helt nede på -50 grader.

I selve bygeskyerne blæser regndråber op og ned med voldsomme hastigheder, og hver gang dråberne kommer op i frostvejr, fryser de til is og bliver gradvist større for hver tur. Til sidst bliver de så tunge, at de falder ud af skyen som hagl. I dette tilfælde små snelignende hagl, som i store mængder til forveksling ligner våd sne på jorden.

Video: TV 2 Nord

Bygerne var så intense, at der også var udbredt torden i dem, og det betød også lynnedslag flere steder. Et hus i Hjørring blev ramt, og på billedet her ser man, hvordan der opstod et hul i taget som resultat af lynnedslaget.

Resten af dagen kan der også komme kraftige byger, som kan give hagl – og desuden skybrud på grund af bygernes høje intensitet. Og tordenrisikoen er også til stede hele dagen i bygerne.