Særlig sky over Danmark varsler voldsomt vejr

Særligt to fotogene skyer tiltrak sig megen opmærksomhed.

I store dele af Danmark havde man fredag omkring solnedgang udsigt til usædvanligt smukke og imponerende skyer. Solen kastede tilmed dagens sidste farverige stråler på disse optårnede kæmper af skyer, som derved antog nuancer af orange og rød mod en ellers ret klar og blegblå aftenhimmel.

Særligt to specifikke sky over Østdanmark høstede stor opmærksomhed. De var nemlig yderst fotogene og noget nær skoleeksempler på, hvordan sådanne skyer ser ud.

De optårnede skyer var af typen cumulonimbus, som er skyen, der giver byger. Det er den højeste sky af alle, og den kan forårsage ganske voldsomt vejr.

Den er notorisk så farlig, at piloter i videst mulige omfang undgår at flyve igennem den eller blot flyve tæt forbi på grund af især fare for kraftig turbulens.

Men den er også betagende.

Skoleeksempler på Sjælland

En af de særligt fotogene skyer over Østdanmark begyndte sit liv over det sydlige Kattegat omkring klokken 15. Da den bevægede sig ned over Sjælland omkring Frederiksværk, udviklede den sig yderligere og tog for alvor form efter idealbilledet af en bygesky.

Fra Frederiksværk bevægede den sig sydpå ned over Ølstykke og Jyllinge og fortsatte mod syd-sydøst for at passere mellem Ishøj og Greve på vej ud over Køge Bugt.

Turen fortsatte videre hen over Køge Bugt, og bygen snittede Stevns, inden den mistede pusten ud for Møn. Rester af den kunne dog spores helt ned til Rügen i det nordøstlige Tyskland.

Den anden smukke sky opstod spontant over Vejrhøj i Odsherred ved Fårevejle og bevægede sig sydpå mod Jyderup og siden Sorø, og undervejs blev der taget flere billeder af det isolerede tårn af en sky.

Skyen over Vestsjælland kunne ses fra både Skanderborg og Bornholm, som det fremgår af billederne her.

Begge skyer blev så imponerende og fotogene, fordi de var høje, men især skyen over Vestsjælland udviklede sig særdeles fotogent.

På grund af den nedadgående sol blev skyen oplyst af aftenrøden. Skyen var tilmed så høj, at den i adskillige minutter, efter at solen faktisk var gået ned, fortsat var oplyst af solen. Derfor stod den som en enlig lysende kæmpe på aftenhimlen.

Særlige meteorologiske forhold gjorde sig gældende

Vindforholdene var ret ensartede op gennem den nederste del af atmosfæren, og dermed blev bygeskyerne nærmest lodrette i deres struktur, og amboltene kunne brede sig ud til alle sider. Ofte ændrer vinden sig så meget, at skyen og ambolten bliver skæv.

Vejrforholdene var desuden ret klare og stort set skyfrie omkring bygeskyerne, og på grund af deres højde på ni til ti kilometer kunne de ses meget langt væk. Derfor har vi på TV 2 VEJR modtaget masser af smukke billeder af fredagens bygeskyer.