Vejr

Flere døde i voldsomt uvejr i Italien - og der er mere regn i vente

Nogle steder har man i løbet af få timer fået over 400 millimeter regn. Og der er mere i vente.

Torsdag ramte et særdeles kraftigt uvejr den centrale del af Italien.

Et lavtryk udviklede sig til et voldsomt tordenvejr med tusindvis af lyn og ekstreme nedbørsmængder til følge.

Særligt den italienske region Marche, der ligger ud til Adriaterhavet, blev hårdt ramt. Her faldt der lokalt over 400 millimeter regn i løbet af få timer.

Nedenstående tweet fra en italiensk meteorolog viser, hvor heftig nedbørsintensiteten har været i forbindelse med uvejret.

De store nedbørsmængder har medført historiske oversvømmelser. Derudover er der i skrivende stund meldinger om mindst otte døde og tre savnede personer i forbindelse med uvejret.

Seks måneders regn i løbet af få timer

Det er den centrale del af Marche regionen, som i løbet af få timer nærmest er druknet i regnvand.

Flere steder har man fået over 400 millimeter regn. Blandt andet kunne man i byen Cantiano registrere hele 418 millimeter regn i løbet af 7 timer. De ekstreme nedbørsmængder i området svarer til, hvad der normalt kommer på 6 måneder.

Det værst ramte område er havnebyen Ancona, hvor flere områder er uden strøm og telefonforbindelse.

Billeder fra regionen viser, hvordan de lokale redningsarbejdere kommer folk til undsætning i de oversvømmede områder.

Store dele af Italien har i løbet af sommeren været hårdt præget af tørke. Når jorden er tør, og der samtidig kommer så store mængder regn, som tilfældet har været de seneste dage, vil oversvømmelser blive værre end ellers.

Ifølge en talsmand fra civilforsvaret kom det kraftige uvejr bag på dem. Ingen havde forudset, at oversvømmelserne skulle blive så ekstreme, som de blev.

Mere regn på

Uvejret i det centrale Italien skyldes et kuldefrembrud, der de seneste dage har bevæget sig ned igennem Europa.

Det har givet en meget ustabil atmosfære hen over blandt andet Italien, hvor et lavtryk altså udviklede sig til det voldsomme tordenvejr.

Det næste døgns tid vil lavtrykket forsat befinde sig i den nordlige del af Adriaterhavet, hvilket vil kaste mere regn af sig.

Ifølge prognoserne kan Marche til og med søndag få op til mellem 25 og 50 millimeter regn. Nogle steder i Italien kan endda få mere. Særligt lige nord for regionen Marche og i det sydlige Italien er der udsigt til kraftig regn.

Dermed kan nye oversvømmelser blive en realitet i det næste døgns tid.

Først i løbet af natten til søndag bevæger lavtrykket sig mod nordøst, hvorefter en tiltrængt periode med overvejende tørvejr er i vente.