Stærkt allergifremkaldende plante breder sig i Danmark

Et varmere klima har givet gode vækstbetingelser for planten bynkeambrosie. Astma-Allergi Danmark er bekymrede.

Ved første øjekast ligner den til forveksling en bregne. Men bynkeambrosien er potentielt langt mere generende end sin fredelige lookalike.

Pollen fra bynkeambrosien er nemlig kraftigt allergifremkaldende, og plantesaften kan tilmed give både hudirritationer og nældefeber.

- Vi er meget opmærksomme på bynkeambrosien hos os, fordi den er så offensiv. Hvis den får rigtig fat, kan den genere lige så meget som birken, siger kommunikationschef Andreas Westergaard fra Astma-Allergi Danmark.

Varmere klima baner vejen for en stor vækst

Bynkeambrosie kommer oprindeligt fra Nordamerika, men har sidenhen fundet vej til Central-og Sydeuropa. Det er da også syd for grænsen, hvor det er væsentlig varmere end i Danmark, at planten er et helt almindeligt syn. Det samme kan vi i takt med klimaforandringerne forvente i Danmark.

- Tidligere troede vi, at det først var i år 2100, at bynkeambrosien ville stortrives i Danmark, men nu ligner det, at det kan ske noget før, siger Andreas Westergaard,

Planten har hidtil primært været spottet i den sydlige del af Danmark, men nu er den rykket lidt længere nordpå, om end planten stadig er en sjælden gæst i haverne.

Pollen spredes i efterĂĄret

Bynkeambrosien blomstrer sent, og dermed er det også her i det tidligere efterår, at dens pollen spredes. Det sker med vinden, og med den stride vestenvind vi oplever i øjeblikket, er der gode betingelser for at blive eksponeret for dens pollen.

Astma-Allergi Danmark har i år fanget flere pollen fra planten i deres pollenfælder, men fordi den ikke rigtigt har rodfæstet sig i den danske natur, har vi endnu ikke et officielt pollenniveau for bynkeambrosien. Men det er kun et spørgsmål om tid, siger kommunikationschef Andreas Westgaard:

- Vi kan se i data fra vores pollenkalender, at sæsonen for mange pollentyper både starter tidligere og slutter senere. Det udgør et stort problem for vores medlemmer, og det sidste, vi har brug for, er flere generende pollentyper som bynkeambrosien. ​

Kig under foderbrættet

Hvis du vil vide, om du har bynkeambrosie i din have, er det oplagt at kigge under eksempelvis foderbrættet til fuglene. Bynkeambrosiens små frø findes nemlig i importerede fuglefrøsblandinger, og derfor vokser planten ofte lige i området omkring foderbrættet.

Hvis du spotter bynkeambrosie, lyder opfordringen fra Astma-Allergi Danmark:

- Se at få den fjernet i en fart – gerne inden den blomstrer. Vi skal helst holde den stangen så længe som muligt, siger Andreas Westergaard.

Han tilføjer, at det er vigtigt at bruge havehandsker, når du fjerner den, og hvis man er allergiker, så få hjælp fra en nabo eller andre til at fjerne planten.