Energikrise

Så stor er risikoen for den frygtede kolde vinter

TV 2 VEJRET har analyseret de europæiske vintre og kommer her med et bud på, hvor sandsynlig en kold vinter er.

Der er altid stor spænding forud for vinteren. Bliver den kold og snefuld eller våd og mild?

I år er der mere på spil end tidligere.

De galoperende priser på gas og el kan eksplodere yderligere, hvis det bliver en hård vinter i Europa. Der kan endda opstå mangel på el og gas flere steder, hvis vinteren bliver kold.

TV 2 VEJRET har analyseret de europæiske vintre og kommer her med et bud på, hvor sandsynlig en kold vinter er.

Da vinteren endnu ligger to en halv måned forude, er der enormt stor usikkerhed i sæsonprognoserne.

Derfor har det mest værdi at kigge på statistikken for vintrene i Europa i stedet.

Grafikken ovenfor viser variationen af de sidste 43 vintre i Europa. Blå er koldere end normalt, og rød er varmere end normalt.

Tendensen kan ses med det blotte øje. Det er blevet markant varmere i Europa og herunder også i Danmark de seneste 43 år.

Vinteren i Europa er blevet mere end 2 grader varmere siden starten af 1980'erne. Det skal dog siges, at netop 1980'erne var ret kolde i Europa.

Derfor har vi i analysen korrigeret datasættet for tendensen siden 1988, så sandsynligheden for kolde vintre i dag er mindre, end den var for 30 år siden.

En normal vinter er her defineret som mellem 0 og 1 grad, en kold vinter mellem -1 og 0 grader, iskold under -1 grad, og varm over 1 grad.

En varm vinter vil mindske behovet for gas væsentligt, og det er der altså 31 procent chance for – cirka en tredjedel.

Gode chancer for en mild vinter

Chancen for en normal vinter er 32 procent – igen cirka en tredjedel. Hvis det indtræffer, vil de fleste lande i Europa formentligt klare sig igennem vinteren med de rette forholdsregler.

Et eksempel på en normal vinter i Europa er coronavinteren i 2020-2021, hvor billedet øverst er fra. I Danmark var december varm, januar normal, og de første tre uger af februar meget kolde.

Så det gode budskab er, at der næsten er to tredjedele chance for relativt mildt vejr i lange perioder af vinteren.

I forhold til timingen af de kolde indslag, som uundgåeligt næsten altid kommer, vil det for prisen være en fordel, hvis kulden kommer sent på vinteren, som i eksemplet ovenfor.

Kommer vi længere hen på vinteren før kulden sætter ind, vil man nemmere kunne vurdere om gaslagrene kan holde til foråret.

Kigger vi på risikoen for en kold vinter i Europa, er det noget, der stadig kan indtræffe. Risikoen for en kold vinter er med TV 2 VEJRETs beregninger 23 procent, eller noget der vil indtræffe cirka hvert fjerde år.

I en kold vinter i Europa vil der i perioder af flere uger være streng kulde med et stort behov for opvarmning.

En kold vinter vil være kritisk for Europa og Danmark. Det vil sandsynligvis påvirke samfundet markant med restriktioner, og nogle virksomheder må lukke produktionen i en periode.

- Hvis det bliver en meget kold vinter, stiger risikoen for strømafbrud, lød det således fra Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw, på et pressemøde torsdag.

Worst case

Vi skal ikke længere tilbage end til vintrene 2009-2010 og 2010-2011, før vi finder nogle decideret kolde vintre i Europa. I Danmark var disse to vintre også frysende kolde med henholdsvis -1,5 grader og -1,3 grader.

Indtræffer en sådan vinter i år, vil det give meget store udfordringer i Danmark og i Europa.

Risikoen for en sådan vinter er 14 procent, eller noget, der vil indtræffe hvert syvende år.

Samlet vil der cirka hvert tredje år komme en kold vinter i Europa, så efter ni normale eller milde vintre i træk, kan det måske være i år, at den kolde vinter indtræffer.

Vurderingen fra TV 2 VEJRET er dog, at de helt ekstremt kolde vintre, Europa oplevede i 1980'erne, sandsynligvis ikke kan lade sig gøre længere.

Den globale opvarmning har gjort sandsynligheden for en mild vinter markant større.

Sæsonprognoser har dårlig træfsikkerhed over Europa

TV 2 VEJRET har i dag adgang til mange forskellige sæsonprognoser, men de er notorisk dårlige over det meste af Europa.

Et af de steder, hvor man gør grafikken ganske overskuelig og opdaterer en gang om måneden, er hos Metoffice i England.

Deres seneste prognoser afviger ikke langt fra de statistiske betragtninger herover, og Metoffice vurderer, at sandsynligheden for en kold vinter er omkring 20 procent.

Du kan selv kigge med her.