Vejr

Tropisk orkan har kurs mod Bermuda

Hurricane Earl passerer tæt forbi Bermuda natten til fredag og fredag morgen dansk tid.

Årets orkansæson i Atlanterhavet har indtil videre været helt usædvanlig stille.

I løbet af den sidste uge er der dog kommet lidt mere liv i sæsonen, og lige nu befinder der sig to navngivne tropiske orkaner over åbent hav.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Den ene orkan, Danielle, befinder sig øst for New Foundland, hvor den i løbet af de næste dage overgår en transformation til et "almindeligt lavtryk", som vi kender det fra vores breddegrader. Danielle var den første tropiske orkan denne sæson, og ikke siden 2013 har vi måttet vente så længe på den første tropiske orkan i en orkansæson i Atlanterhavet.

Den anden orkan, Earl, er under intensivering nordvest for de Caribiske Øer.

Lige nu blæser det med op til 35 meter per sekund i middelvind omkring øjet på Earl, mens vindstødene når over 40 meter per sekund. Det gør Earl til en tropisk orkan af kategori-1 på en skala fra 1 til 5.

Vindhastighederne omkring Earl svarer til nogle af de kraftigste storme, vi har oplevet i Danmark i historien.

Har kurs mod Bermuda

De kommende to døgn intensiveres Earl fortsat, og fredag eftermiddag dansk tid forventes det, at det vil blæse med op til 55 meter per sekund i middelvind og med vindstød op til 70 meter per sekund omkring centeret på Earl.

Det vil gøre Earl til en kategori-3 orkan, og den første såkaldte major hurricane i denne sæson i Atlanterhavet.

På sin vej mod nord vil Earl bevæge sig relativt tæt på Bermuda, og den forventes at passere øst om øgruppen. På nuværende tidspunkt er der udsendt varsel om vinde af stormstyrke, men hvis Earl bevæger sig blot lidt tættere på Bermuda, kan det meget vel ændres til et egentligt orkanvarsel.

Når Earl har bevæget sig forbi Bermuda, forventes orkanen at fortsætte sin bevægelse mod nord og nordøst, men den vil fortsat holde sig til at være over havet.