Se billederne: Nordlys kunne ses fra Danmark

Der er en ny chance for at spotte det sjældne fænomen natten til tirsdag.

Et af naturens smukkeste fænomener kom til syne natten til mandag.

Langt mod nord ramte en kraftig solvind Jordens atmosfære, hvilket resulterede i nordlys, der kunne ses helt nede fra vores breddegrader.

Og det lykkedes for flere natteravne at indfange det farverige himmelfænomen, som natten til mandag kom til syne flere steder i Danmark.

Blandt andet ved Skagen, hvor Lasse Sivertsen var ude at tage billeder af nattens mange stjerner.

- Midt i alle stjernefotos dukkede der pludselig noget specielt lys op. Det viste sig at være nordlys over Danmark, skriver han til TV 2 VEJRET.

Også på Skagen Nordstrand, så langt mod nord man kan komme i Danmark, fik Frederik Vedel Aagaard indfanget nordlys, der fremstod i farver som grøn, rød og violet.

Det var ikke kun i Skagen, at nordlyset viste sig flot frem. Lidt længere mod syd, ved Frederikshavn, var Niklas Thim Kastrup også heldig med at forevige det fascinerende skue.

Ud over Nordjylland kunne man langs Nordsjællands kyst også spotte nordlyset. Blandt andet er artiklens topbillede taget fra Rågeleje, mens nedenstående foto er fra Dronningmølle Strand.

Ny chance for nordlys natten til tirsdag

Nattens nordlys var ud fra danske standarder usædvanligt smukt.

Men faktisk er der også natten til tirsdag en lille mulighed for at spotte nordlys i Danmark. Chancen er størst i det nordligste Jylland omkring Skagen.

I Danmark ses nordlys typisk som et svagt ulmende lys. Derfor er det nødvendigt med et kamera med lang lukketid og lidt tålmodighed, før man får det fulde udbytte af det farverige himmelfænomen.

Derudover vil det normalt kunne skimtes ude over havet et sted uden lysforurening.

Sådan opstår nordlys

Nordlys befinder sig over de arktiske områder i den såkaldte ionosfære mellem 90 og 500 kilometers højde.

Som det fremgår af nedenstående satellitfoto kunne nordlyset ses fra rummet som den lysende stribe øverst i billedet.

Det farverige fænomen udløses af elektrisk ladede partikler fra solen, der rammer Jordens magnetfelt i forbindelse med øget solvind.

De elektrisk ladede partikler går i forbindelse med ioniserede atomer og udsender det fluorescerende lys, som kan ses på himlen.

Farverne afhænger af, hvilke stoffer der påvirkes. Den mest normale farve er grøn, hvilket udløses af iltatomer. Rødlige farver udløses af ioniseret nitrogen.

Nordlys findes også på den sydlige halvkugle, hvor det har det relativt oplagte navn sydlys. Begge dele kaldes også polarlys eller aurora på latin.