2022 slår flere solskinsrekorder

De mange solskinstimer giver næsten en fordobling af den totale solenergi i forhold til 2021.

Hvis du også føler, at solen har skinnet ekstra meget i år, er der noget om snakken.

Vi har nemlig gang i et usædvanligt solrigt år, hvor solen har vist sig så meget frem de første otte måneder af året, at det er blevet til flere bemærkelsesværdige solskinsrekorder.

Den første rekord kom i hus, da foråret blev det mest solrige i Danmark, siden målingerne begyndte i 1920. De 711,4 timers forårssol trak samtidig gevaldigt op i solskinsregnskabet for den første halvdel af 2022.

Årets første seks måneder blev således det mest solrige halvår, der nogensinde er registreret i Danmark.

Her ved udgangen af august blev det igen bemærkelsesværdigt. Vi har nemlig haft seks måneder i træk med over 200 solskinstimer i hver eneste måned. Det er uden fortilfælde i dansk vejrhistorie.

Kan blive det solrigeste år nogensinde

Frem til mandag middag har der siden 1. januar været 1571,7 timers sol. Det er kun 2018, der overgår den mængde sol på den her tid af året.

Dermed ligger 2022 i skrivende stund på andenpladsen over de solrigeste år nogensinde, men i løbet af forårsmånederne samt juni var året faktisk på rekordkurs.

Det fremgår af kurverne herunder, hvor 2022 i starten af året overgik maxværdien, der er gældende for 2018. Efter juni kom en juli, som bød på mindre sol end normalt, hvilket sendte året ned på den foreløbige andenplads.

Der er stadig knap fire måneder tilbage af året, og kapløbet med rekordåret 2018 er meget tæt. Endnu kan det ikke afskrives, at vi kan stå med en solskinsrekord ved årets udgang.

En solrig start på september har gjort, at der mandag middag mangler 333,4 timers solskin, før der kan skrives ny rekord.

Normalt kommer der 339,4 timers sol i perioden september til og med december. Så det kræver altså, at der kommer lidt flere solskinstimer end normalt, hvilket september har lagt i kakkelovnen til.

Tæt på fordobling af solenergi på et år

Efter årets første seks måneder udgjorde grøn strøm som sol- og vindenergi en rekordhøj andel af det totale strømforbrug. Mere end halvdelen af det danske strømforbrug kom fra grøn energi.

Og især elproduktionen fra solcellerne er eksploderet i 2022. Data fra Energidataportalen viser, at det er meget sandsynligt med en total produktion på 2,3 millioner megawatt-time (MWh).

Det er tæt på en fordobling af sidste års solproduktion, der endte på 1,3 millioner MWh.

Her har de mange solskinstimer en stor andel i, at solcellerne i år har produceret ekstra meget strøm.