Vejr

I 25 år har den atlantiske orkansæson ikke været så stille, som den er nu

Det er på trods af, at man forventede en orkansæson, der ville byde på mere aktivitet end normalt.

I starten af august meldte den amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) ud, at årets orkansæson med 60 procents sandsynlighed ville ende med en højere aktivitet end normalt.

Men indtil nu har sæsonen langt fra levet op til denne forudsigelse.

Aktiviteten i det tropiske Atlanterhav har den seneste måned været usædvanlig stille. Faktisk er det første gang i 25 år, at der ikke blev dannet en navngiven storm i løbet af august.

Siden 1950 er det kun sket to gange, at august har været uden en navngiven storm. Det var i 1961 og 1997.

Men perioden uden tropiske storme eller orkaner er faktisk endnu længere. Siden 3. juli har der ikke været aktivitet i det tropiske Atlanterhav. Så lang en periode uden en navngiven storm er ikke set i 81 år.

Den stille periode ser dog ud til snart at få en ende. Der er nemlig op til 80 procent sandsynlighed for en tropisk orkan inden for de næste fem dage.

Kan stadig blive en travl sæson

I skrivende stund er der tre områder i Atlanterhavet, hvor der er potentiale for udvikling af en tropisk orkan om få dage.

Ved to af dem er der en høj risiko, hvilket er områderne markeret med rødt i nedenstående kort. Det tredje område er ud for den afrikanske kyst, hvor der er en medium risiko.

Hidtil har der i 2022 været tre tropiske orkaner, der har fået et navn. I gennemsnit er der 14 navngivne storme om året i Atlanterhavet, hvoraf syv bliver til orkaner.

Sæsonerne 2020 og 2021 blev meget aktive med usædvanligt mange storme. Men selvom 2022 er kommet historisk stille fra start, kan det ikke udelukkes, at det stadig kan blive en travl orkansæson.

Ifølge Philip Klotzbach, der er forsker ved Colorado State University, blev 1961 en meget aktiv orkansæson, selvom august også her endte uden storme eller orkaner.

Generelt er sensommeren højsæson for tropiske orkaner, da havtemperaturen er højest på dette tidspunkt af året.

Vinden har spillet en rolle

At det har været så stille i Atlanterhavet i juli og august, kan skyldes vinden, lyder det fra meteorolog Taylor Ward.

Ifølge meteorologen er en af de primære årsager nemlig et forøget wind shear. Wind shear er ændringen af vindens hastighed og styrke med højden. Et højt wind shear er med til at forhindre dannelsen af tropiske systemer.

Derudover nævnes det også, at luften over Atlanterhavet har været mere tør end normalt på grund af støv fra Sahara.

2022 er desuden et såkaldt La Niña-år, hvor den globale temperatur falder en smule. Historisk set er der i La Niña-år en højere aktivitet i slutningen af orkansæsonen, som kan forlænges med op til tre måneder.