Vejr

August på vej til at blive den tørreste i næsten 20 år

Måneden ender også varmere og mere solrig end normalt.

Selvom den forgangne weekend har budt på talrige skybrud og oversvømmelser i dele af landet, er august i år fortsat meget tørrere end normalt.

Til og med tirsdag morgen er der siden månedens begyndelse faldet 46,4 millimeter regn fordelt over hele det danske landareal.

Det skal ses i forhold til den normale nedbørmængde i årets sidste sommermåned, der i henhold til klimanormalen fra 1991 til 2020 lyder på hele 82,1 millimeter.

Dermed er august normalt den næstvådeste måned i Danmark i gennemsnit, og derfor er nedbørunderskuddet i forhold til normalt ganske betragteligt.

Prognoserne viser, at der ingen regn vil falde det sidste halvandet døgn af august, og dermed kan vi se frem mod en august, der slutter med knap 44 procent mindre regn end vanligt.

Bliver den tørreste august siden 2003

Med blot 46,4 millimeter regn skal vi 19 år tilbage for sidst at finde en august, der var endnu tørrere.

Det var i 2003, hvor august endte med en samlet nedbørmængde på 43 millimeter. Til sammenligning bød august i fjor på 74,1 millimeter regn og senest i 2018 oplevede vi - efter en meget tør periode - en august, hvor der faldt 101 millimeter regn på landsplan i løbet af måneden.

Alletiders tørreste august er vi dog slet ikke i nærheden af. Den fik vi i 1947, hvor der kun faldt 10 millimeter regn over dansk område.

August bliver den solrigeste sommermåned i år

Trods aftagende dagslængde - og dermed kortere tid med sol på himlen - bliver august den solrigeste af sommerens tre måneder i år.

Juni bød på 217,8 timer med solskin, juli med præcis 222 timer, og forventeligt ender august med mellem 235 og 240 timers solskin på landsplan.

Det er noget over klimanormalen, der viser, at vi i gennemsnit kan forvente 197,8 timers solskin i årets sidste sommermåned.

Ydermere ender august også noget varmere end normalt, med en gennemsnitstemperatur på lige under 18 grader.