Vejr

Næsten ingen regn i sigte de næste 14 dage

Flere steder i Danmark har fortsat et højt tørkeindeks – og der er ikke meget hjælp at hente fra naturens side.

En stedvis meget våd weekend er netop gået på hæld.

Ustabilt vejr over Danmark resulterede flere steder i kraftige tordenvejr, der lokalt gav nogle ordentlige regnskyl i form af skybrud.

Men man nogle steder nærmest druknede i regn, var der andre steder, hvor man gik tørskoet igennem weekenden.

Og hvis man som haveejer går og håber på vand til sin græsplæne, er der dårligt nyt. For i den næste lange periode er der ikke meget regn i prognoserne.

Faktisk er der udsigt til, at der i Danmark blot kommer en til tre millimeter nedbør de næste 14 dages tid, hvis der overhovedet kommer noget.

Danmark et af de tørreste steder i Europa

Årsagen til den kommende nedbørsfattige periode er et højtryk, der bygges op over Skandinavien.

I denne uge betyder det, at vejret i perioder viser sig fra sin solrige side, mens der kun forventes ganske få lokale regnbyger.

Men selv et kig ind i næste uge viser tegn på, at vejret bliver domineret af højtryk. Det betyder, at fronter og lavtryk holdes på afstand, hvilket giver overvejende tørvejr.

De få millimeter nedbør de næste to ugers tid får Danmark til at ligge i et smørhul.

Nedenstående kort over den akkumulerede nedbør viser, at Danmark bliver et af de tørreste steder i hele Europa det næste stykke tid.

Tørkeindekset er fortsat højt

Weekendens store regnmængder gav tørkeindekset et ordentlig nøk nedad flere steder. Alligevel er det landsdækkende tørketal mandag formiddag på 8,1, hvilket betyder forøget risiko for tørke.

Især i det sydlige Jylland, på Fyn og Bornholm kradser tørken fortsat. Disse landsdele blev nærmest forbigået af de kraftige tordenbyger. Derfor er tørkeindekset her endnu i den helt høje ende.

De få byger, der er udsigt til, vil ikke ændre det store på tørkeniveauet. Og mange steder vil formentlig opleve, at indekset endnu engang vil stige over de næste par uger.