Vejr

Se videoerne: Kraftigt uvejr over Danmark druknede by og lukkede hovedvej

I dele af landet er der fortsat risiko for tordenbyger resten af aftenen og natten.

For tredje dag i træk har Danmark været ramt af et kraftigt uvejr.

Hundredvis af lynnedslag, flere lokale skybrud og i det hele taget kraftige tordenbyger, der lokalt har givet store problemer.

Normalt falder der 82,1 millimeter nedbør i løbet af hele august, men denne nedbørsmængde er enkelte steder blevet overgået. En privat måler på Netatmo har således registreret knap 90 millimeter regn siden midnat. Netatmo er et netværk af private vejrstationer, der ofte måler lige så godt som de officielle.

Den største officielle nedbørsmængde lyder til og med søndag klokken 18.20 på 66,2 millimeter, hvilket stadig er langt mere end halvdelen af, hvad der kommer på en august måned. I kortet herunder er vist de højeste officielle nedbørsmængder siden midnat.

Hovedvej i fare for at styrte sammen

Dagens første tordenbyger opstod allerede tidligt søndag morgen.

I løbet af morgen- og formiddagstimerne voksede de sig gradvist større og større. Allerede mellem klokken 7.00 og 8.00 blev det første skybrud registreret ved Aalborg og lød på 20,2 millimeter på en halv time.

Skybruddet blev dog ret hurtigt overgået af et endnu kraftigere skybrud, da der først på formiddagen opstod et dobbeltskybrud ved Gatten mellem Løgstør og Aars. Nedbørsmængderne lød på hele 31,2 millimeter på 30 minutter.

De store mængder regn i Vesthimmerland medførte oversvømmelser flere steder, blandt andet i Aars, hvor den lokale bypark stod under vand.

Og ude i Tvebjerg Naturpark Aars dokumenterede Inge-Marie Krøier hvor kraftig regnen var søndag morgen på disse kanter.

Video: Inge-Marie Krøier Video: Jonas Damsbo

De store mængder regn, der kom i området, medførte blandt andet et jordskred ved hovedvej A13 ved Aars, der i øjeblikket er spærret i sydgående retning.

Man frygter, at vejen kan styrte sammen efter de voldsomme regnmængder.

Kraftige eftermiddagsbyger

Ud på eftermiddagen opstod der kraftige tordenbyger i Midt- og Vestjylland som følge af den ustabile luftmasse og solopvarmning.

De drev langsomt sydover og kom blandt andet forbi Herning og Ikast, hvor flere kloakdæksler blev omdannet til små springvand, da vandmasserne blev for store for dem.

Video: Carl Martin Middelhede Video: Jonas Damsbo

Endnu mere ekstremt blev det dog, da tordenbygerne ramte Fredericia med en ordentlig skylle.

Her kom der så meget regn, at gaderne nærmest blev omdannet til floder, som nedenstående video fra Miguel Petersen viser.

Video: Miguel Petersen Video: Jonas Damsbo

Efter tordenbygen drev over, filmede Gabor Zsoldos eftervirkningerne, som her viser en gade i Fredericia, der står under vand.

Video: Gabor Zsoldos Video: Jonas Damsbo

De fleste byger er efterhånden ved at drive over, men der er fortsat risiko for tordenbyger i dele af landet i aften og i nat.

Her kan man stadig blive ramt af en tordenbyge

Endnu er der enkelte tordenbyger tilbage i det sydlige Danmark, men de er i gradvist opløsning.

Ellers spår prognoserne, at det nordlige Sjælland sent søndag aften kan få en omgang tordenbyger. Sjælland er ellers sluppet helskindet igennem dagen uden skybrud eller torden.

Bornholm kan ligeledes stå op til tordenbyger mandag, men herefter står den på mere stabilt vejr i den nye uge.