Vejr

Fransk vinhøst falder rekordtidligt i år

Voldsom tørke udløser tidligste vinhøst i Bordeaux nogensinde.

Vinmarkerne i Bordeaux ligner sig selv, men tingene er ikke, som de plejer at være i verdens nok mest berømte vindistrikt. Det oplyser nyhedsbureauet AP.

På grund af den udbredte tørke, der har plaget Frankrig såvel som en stor del af det sydlige Europa, skal vinbønderne nu i gang med den tidligste høst nogensinde.

Før i tiden var den normale høsttid først midt i september, men i takt med de stigende temperaturer er høsten gradvist faldet tidligere og tidligere.

Paradoksalt nok giver en sæson, der har været præget af mangel på vand og udbredte naturbrande, bedre druer end normalt.

Vinhøsten forventes at blive 15 til 20 procent under niveau, men til gengæld bliver druerne af bedre kvalitet.

Nye tider i vinmarken

For at imødegå de udfordringer, som vejrliget har bragt med sig, har mange producenter været nødt til at tilpasse sig forholdene.

Det er blandt andet ved at kunstvande marker, man normalt ikke vander, samt at tynde ud efter andre principper end normalt.

Varmen skaber bekymring, selvom det på den korte bane er til fordel for de franske vinbønder.

- Vi har bedre modning og bedre balancerede druer, men når vi vender os mod fremtiden og øger temperaturen med bare en grad mere, så mister vinen sin friskhed og balance, siger Fabien Teitgen, der er teknisk direktør hos vinslottet Smith-Haut-Lafitte syd for Bordeaux, til AP.

Han forklarer, at de i år har været nødt til at efterlade flere blade på vinstokkene for at beskytte dem mod solen.

Druerne bliver for søde

Normalt er udfordringen at få så meget sol til druerne som muligt, så de kan producere mest muligt sukker.

I år har der været så meget sol og varme, at de i stedet har fokuseret på at redde druernes syrlighed og friskhed for at undgå det, som populært kaldes marmeladevin, der normalt kommer fra de oversøiske vinmarker.

Gamle vinstokke har dybe nok rødder til at klare en tørke under normale forhold, og ifølge det franske klassifikationssystem er det også forbudt at vande på mange marker i Bordeaux.

Her er der imidlertid givet dispensation i år, da selv de aldrende vinstokke på nogle af områdets fineste chateaus begyndte at tørste og tabe blade.

I det sydvestlige Frankrig har det ikke regnet fra slutningen af juni indtil midten af august.