Ubegribelig kinesisk hedebølge – nattemperaturer på 35 grader

Dagtemperaturer over 40 grader og det er 18 døgn siden, at temperaturen sidst var under 30 grader.

I Danmark kalder vi det en tropenat, når temperaturen på intet tidspunkt når under 20 grader. I det centrale Kina drømmer man om en dansk tropenat, for en voldsom hedebølge kulminerer i disse dage.

Det er naturligvis ikke hele Kina, som oplever en hedebølge. Kina er verdens fjerdestørste land med et areal, der er over dobbelt så stort som EU. Ovenstående grafik viser, at mens det er relativt køligt i vest, er det meget varmt i Sydøstkina. Værst er varmen omkring Chongqing, der er Kinas tiendestørste by med cirka 11 millioner indbyggerne.

Normalt ligger dagtemperaturerne i byen omkring 33 grader i sommermånederne, men denne august har dog været fuldstændig anderledes hed.

Her har temperaturen i dagtimerne i gennemsnit nået et stykke over 40 grader, og kun månedens syv første nætter har budt på temperaturer under 30 grader.

Ovenstående grafik viser, at dagtemperaturen alle dage er nået op over normal legemstemperatur, og så er det for alvor svært at køle sig ned.

Hedebølge er verdens mest dødelige vejrkatastrofe

Når nætterne samtidig har været så varme, og hedebølgen har stået på så længe, er det i den grad sundhedsfarligt. Især ældre og folk med svækket helbred risikerer at dø i heden.

Data viser, at hedebølger er ansvarlig for langt flere dødsfald end eksempelvis tropiske orkaner, som ofte fylder mere i mediebilledet. Den europæiske hedebølge midt i juli menes at have resulteret i over 2500 dødsfald i Spanien og Portugal.

Langt mere voldsom hedebølge end de europæiske

Hedebølgen i Chongqing er meget mere voldsom end de europæiske af to grunde. Dels fordi hedebølgen er længere, men især fordi nætterne er meget varmere.

Der er så at sige ingen pause i varmen. Da man på den iberiske halvø havde flere dage med omkring 45 grader, lå nattemperaturerne alligevel "kun" på 20 til 25 grader.

De ulideligt varme nætter er en kombination af flere årsager, hvor vi mennesker har stor indvirken. Bygninger, asfalt og og byliv gør temperaturen betydeligt højere, end hvis der var natur, som kunne optage noget af varmen.

Hvis der desuden dannes smog, kan denne virke som et låg på byen, hvorfra varmen ikke kan undslippe.

Skyer har kun tilført en sølle millimeter regn den sidste måned i Chongqing, så heden har også betydet voldsom tørke. Jialing-floden, der løber gennem Chongqing, er næsten ikkeeksisterende.

Prognoserne har brud med hedebølgen i næste uge

Hedebølgen kulminerer i øjeblikket, og resten af ugen bliver særdeles drøj.

Heldigvis er der bedring i prognoserne.

I næste uge kommer der både regn og langt køligere luft, så man midt i næste uge har dagtemperaurer under 30 grader og mere almindelige nætter.