Vejr

TV 2 VEJR varsler risiko for skybrud fredag

Fredag slutter sommervejret med et brag, når en kraftig koldfront med torden rammer Danmark.

Siden 10. august har vi bortset fra 20. august alle dage haft meteorologiske sommerdage med over 25 grader. Men den varme er ved at få en ende, da en koldfront fra vest fredag skal ramme Danmark.

I forbindelse med denne koldfront kan der komme kraftig regn og stedvise skybrud. TV 2 Vejret varsler derfor risiko for skybrud til hele landet med undtagelse af Bornholm.

I Jylland er der risiko for skybrud mellem klokken 10.00 og klokken 20.00. Fyn har samme risikovarsel, men fra klokken 14.00 til 22.00.

Skybrud

  • I Danmark defineres skybrud som en nedbørintensitet på mere end 15 millimeter på 30 minutter eller derunder.
  • Skybrud kan forekomme som helt separate byger, men de kan også forekomme som ekstra kraftige celler inde i et mere almindeligt langvarigt regnvejr.
  • Klimaforandringer ventes at medføre mere og flere ekstreme vejrhændelser, herunder skybrud.

Kilde: DMI

Øst for Storebælt er risikoen for skybrud mindre. Der kan dog også her varsles risiko for skybrud i tidsrummet fra fredag klokken 16.00 til lørdag morgen klokken 06.00

I de østlige egne kan et lokalt skybrud både komme i forbindelse med koldfronten, men måske også i forbindelse med en tordenbyge, der dannes, før fronten ankommer.

Skybrud kan føre til oversvømmelser

Ved skybrud forekommer der ofte oversvømmelser, fordi kloaknettet har svært ved at følge med. Når jorden er så tør, som den er i øjeblikket, har vandet – paradoksalt nok – sværere ved at trænge ned i jorden. Det øger risikoen for lokale oversvømmelser fredag.

Bemærk, at skybrud er lokale hændelser. Der vil derfor ikke komme oversvømmelser i hele landet, men kun lokalt.