Vejr

Ungarske vejrchefer fyret efter aflyst fyrværkerishow, men der var grundlag for varsling, siger meteorolog

Når der er 80 procent risiko for farligt vejr, bør det tages meget alvorligt, lyder det fra TV 2-meteorolog.

Det kom til at koste cheferne for den ungarske vejrtjeneste NMS jobbet, at de denne weekend advarede om torden og kraftig blæst, der med 75-80 procents risiko ville ramme Budapest.

Uvejret ramte i stedet uden for byen, og så blev henholdsvis vejrtjenestens chef og vicechef ifølge nyhedsbureauet AFP fyret.

Men ifølge meteorolog ved TV 2 VEJR Jens Ringgård Christiansen er 75-80 procent risiko bestemt grundlag for en varsling.

Det meteorologiske varsel betød aflysning af et fyrværkerishow i anledning af landets nationaldag.

Klar udsigt til torden

Jens Ringgård Christiansen kender ikke de præcise værktøjer, som de ungarske meteorologer har brugt, men ud fra det han kan se, kunne der sagtens have været dannet tordenbyger.

Og når der er tale om tordenbyger, kan de enkelte vindstød, som slår ned oppefra være både meget stærke og uforudsigelige, hvilket er uhensigtsmæssigt, når det drejer sig om fyrværkeri.

- Jeg tror, at de ungarske meteorologer har brugt en ensembleforecast, hvoraf måske 80 procent af beregningerne har vist kraftig nedbør, siger Jens Ringgård Christiansen.

Ustabil atmosfære

Han forklarer, at atmosfæren har været stærkt ustabil, og den potentielle energi i atmosfæren helt sikkert var i stand til at skabe moderate til kraftige tordenbyger.

Men denne potentielle energi er så bare ikke blevet udløst nær Budapest. I stedet er det endt som aftentorden i Vestungarn.

Forklaringen på det udeblevne tordenvejr i Budapest kan ifølge Jens Ringgård Christiansen være, at det ikke klarede op netop der i løbet af dagen.

Solen fik aldrig fat

Om lørdagen var der nemlig op til 35 grader i Ungarn, men kun 28 grader i Budapest. Dagen før havde der til sammenligning været hele 36,5 grader i hovedstaden.

- Hvis det var klaret op, og solen havde haft mulighed for at opvarme jorden nær Budapest, ville temperaturen have været betydeligt højere og dannet grobund for tordenbygedannelse, siger han.

Opklaringen udeblev imidlertid, og dermed holdt skyerne temperaturen så langt nede, at tordenbygerne ikke blev dannet.

Fyrværkerishowet beskrives som Europas største og kan trække mere end en million tilskuere.

Efter aflysningen rettede regeringsvenlige medier kritik mod NMS, og kort tid efter faldt de to fyresedler.

Fyrværker advarer mod at tage chancer

Der er ikke nogen helt specifikke regler for, hvornår et fyrværkerishow skal aflyses. Det fortæller professionel fyrværker Nikolaj Nedergaard fra Fyrværkerishow.dk.

- Vi fordobler sikkerhedsafstanden allerede ved fem meter i sekundet, men derudover er det en vurdering ud fra vores erfaring, og de omgivelser, vi har omkring os, siger han, og fortsætter:

- Der skal en del til, før tingene begynder at flytte sig rundt, men vi tager ikke nogen chancer.

Fem omkom i blæsevejr

For 16 år siden omkom fem personer, mens flere end 300 kom til skade, da det ungarske fyrværkerishow blev afviklet trods netop kraftig blæst.

Da fyrværkeriet blev kastet rundt af vinden, gik tilskuerne i panik, og så var dødsulykken en realitet.

Siden da har meteorologerne haft en afgørende rolle i forhold til at beslutte, om det store show skal afvikles.

Det aflyste show forventes afviklet senere på ugen.