Vejr

Hedebølge kan blive den første landsdækkende i to år

Hvis hedebølgekriteriet er opfyldt i mere end halvdelen af landet, er der tale om landsdækkende hedebølge.

Varmt og solrigt sommervejr har indtaget Danmark, og de næste dage får temperaturen endnu et nøk opad.

Fra torsdag og hen over weekenden kan temperaturen flere steder nå op mellem 28 og 30 grader, og kombinationen af høje temperaturer i flere dage kan resultere i hedebølge flere steder.

Spørgsmålet er, om hedebølgen også kan blive landsdækkende.

For at der overhovedet skal være tale om hedebølge, skal følgende kriterium være opfyldt – og det er om at holde tungen lige i munden.

Hvis gennemsnittet af tre dages maksimumtemperatur er over 28 grader, er der tale om hedebølge.

Og hvis hedebølgekriteriet er opfyldt i mere end halvdelen af landet, er der tale om landsdækkende hedebølge.

Hedebølge og varmebølge - definitioner

En hedebølge indtræffer når gennemsnittet af de højeste temperaturer hen over tre sammenhængende dage overstiger 28 grader.

Hedebølgen bliver ikke afbrudt, hvis der skulle være en enkelt dag med under 28 grader, når blot middeltemperaturen holder sig over de 28 grader.

En varmebølge er defineret på samme måde som hedebølgen, blot skal middeltemperaturen her overstige 25 grader.

Kan blive første landsdækkende hedebølge i to år

Med de nuværende prognoser ved hånden synes det helt sikkert, at man mange steder i Danmark vil opleve lokale hedebølger. Det er derimod mindre sikkert, hvorvidt kriteriet bliver opfyldt i mere end halvdelen af landet.

Faktisk har vi tidligere denne sommer i forbindelse med rekordvarmen i juli haft lokale hedebølger i enkelte dele af landet. Derimod skal vi to år tilbage, før vi sidst oplevede en landsdækkende hedebølge. I den varme juli sidste år var vi tæt på med hedebølge i 44 procent af landet, men ikke siden august 2020, der endte som den varmeste siden 2002, har vi haft landsdækkende hedebølge.

Inden da oplevede vi landsdækkende hedebølge i både juli 2019 og flere gange i den rekordvarme sommer i 2018.

De høje temperaturer i weekenden vil især være at finde i de indre landsdele, mens man ved østvendte kyster, som for eksempel på Falster, vil opleve lidt lavere temperaturer.

Varmen fortsætter i næste uge

Den nuværende varme periode er først lige startet. I weekenden forventes temperaturerne at toppe med omkring 30 grader, når det er varmest, og samtidig vil solen skinne fra en nærmest skyfri himmel fra morgen til aften.

Fra begyndelsen af næste uge vil luftmassen, der strømmer op til Danmark blive mere ustabil. Det medfører en øget mulighed for byger og generelt lidt flere skyer på himlen.

Luftmassen er dog stadigvæk varm, så starten af næste uge vil fortsat kunne byde på temperaturer op til 28-29 grader, hvor det bliver varmest.