Vejr

Danmark i smørhullet – vi har Europas bedste sommervejr

Mens der kommer regn til resten af Europa, bliver det smukt sommervejr i Danmark

Det stabile solrige og varme sommervejr er ankommet til Danmark, og det ser ud til at holde fast i en lang periode.

Ovenstående grafik viser prognosens bud på regn den kommende uge. Mens der i en stor del af Frankrig og Italien kommer mellem 20 og 40 millimeter regn, holder det tørt eller stort set tørt i Danmark.

Langvarig regn nord for Danmark og kraftige byger syd for os

Faktisk ligger Danmark i et smørhul med sol og sommer, mens det regner alle steder omkring os. Mod nord regner det langvarigt på grund af fronter, mens det primært er byger syd for Danmark. Begge dele vil lokalt give over 50 millimeter regn.

Årsagen til det stabile sommervejr er et højtryk, som holder fronterne i en bane nord for Danmark. Det er den såkaldte polarfront, som adskiller kold og varm luft. Danmark er placeret på den varme sydside.

Selvfølgelig er det varmere syd for Danmark, men de danske temperaturer er mere behagelige, end det man oplever i Sydvesteuropa. På den iberiske halvø kommer eftermiddagstemperaturerne op omkring legemstemperatur, cirka 37 grader. Ved temperaturer over 35 grader kan fysisk aktivitet let blive ubehageligt.

Mere sol, men mindre uv-stråling end i Sydeuropa

De næste fem dage ser solrige ud, og selvom vi har mistet to timers dagslængde siden midsommer, har vi fortsat knap to timers mere lys end i Sydeuropa.

Selvom dagene bliver solrige i Danmark, og det er en god idé at bruge solcreme, er solens skadelige stråler ikke så slemme som ved Middelhavet.

Den vigtigste faktor for uv-indekset er nemlig solhøjden, og eksempelvis når solen 20 grader højere op over horisonten i Malaga end i Aalborg.